maandag 14 november 2016

Walnoten



Niet iedereen zal ruimte hebben voor een walnotenboom. 
Toch wil ik het er hier over hebben, omdat er iets interessants over te vermelden valt, 
wat niet alleen voor walnoten geldt.

Heel veel planten geven bloemen die bestoven worden met het stuifmeel van een andere plant van hetzelfde soort. Uit die bestuiving komt zaad voort en de plant die uit dat zaad komt is uniek. 
Net zo uniek als dat jij bent. 
Stel dat jouw vader en moeder meerdere kinderen hebben van verschillende leeftijd, dan zijn die kinderen allemaal uniek. Soms lijken ze wel wat op elkaar, maar ze zijn en blijven uniek.

Met heel veel planten is dat ook zo. Aan onze walnotenboom kunnen misschien wel 1000 walnoten hangen, maar als je die 1000 walnoten zou zaaien, dan zijn het 1000 unieke bomen. Ook al lijken ze sterk op elkaar. 
Het verschil kan hem zitten in de bladvorm, de groeisnelheid, de vruchtbaarheid, de vruchtopbrengst, de vruchtgrootte, de dikte van de harde schaal van de noot, de leeftijd waarop de boom voor het eerst vruchten gaat geven enzovoorts.

Zou ik jou dus een gezaaide walnoot verkopen, dan kan ik je niets vertellen over alle hiervoor besproken eigenschappen. Je zult het niet leuk vinden dat je bijvoorbeeld 15 jaar moet wachten voor je de eerste noten kunt rapen. Je zult nog minder blij zijn als die noten klein blijken te zijn en nauwelijks te kraken.

Maar stel nu eens dat iemand ooit die 1000 noten gezaaid heeft en boom 874 blijkt iets langzamer te groeien, iets eerder al veel makkelijk te kraken noten geeft en ook nog eens zelfbestuivend te zijn. 
Dat is een perfecte walnotenboom, die iedereen zou willen hebben. 
Het probleem is dat deze walnotenboom niet te stekken is en dat het geen zin heeft als je hem gaat zaaien. 
Dan zit je weer met 1000 bomen, maar je weet niet welke bomen net zo goed zijn als hun moeder.

Men moet de boom dus gaan enten. Stukjes tak van walnotenboom 874 worden dan op een walnotenonderstam geënt. Alle geënte planten zijn gelijk aan nummer 874 met de positieve eigenschappen.

Moraal: koop een geënte walnoot. Een hele goede is de selectie ‘Broadview’.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten