dinsdag 8 november 2016

Lonicera -- GROOT en klein--




De groenblijvende struikkamperfoelie, Lonicera nitida is een struik  die altijd wat verwarring oproept. En kamperfoelie is voor veel mensen namelijk een klimplant met heerlijk geurende bloemen

 Het zal je verbazen hoeveel kamperfoelies er bestaan die niet klimmen en die ook niet geuren. Eėn van die kamperfoelies is dus de groenblijvende struikkamperfoelie die bloeit met onopvallend gele bloempjes die geen geur verspreiden. Het zijn geen opvallende planten, maar ze zijn wel oersterk en worden vaak als vulheester gebruikt, maar ook om er hagen van te snoeien. De meest gebruikte voor dat laatste doel is de Lonicera nitida ‘Elegant’ die, als die eenmaal tot haagje gesnoeid is, sprekend op een buxus lijkt

Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in de groeisnelheid. De struikkamperfoelie groeit veel sneller. Hou je dus van snoeien, dan is er deze struikkamperfoelie.

Slechts enkele jaren geleden kwam ik echter een nieuwe struikkamperfoelie tegen die ongeveer net zo snel groeit als de buxus, de Lonicera nitida ‘Tidy Tips’. Dit is dus een prima alternatief voor de buxus. Wel is het zo dat de blaadjes van deze selectie veel kleiner zijn en dat het blad in het najaar mooi rood verkleurt. Het is dus geen vervanging, maar een leuk alternatief voor de gekwelde buxus.

‘Tidy Tips’ is een sterke plant die het op elke normale tuingrond doet en zowel in de zon als in de schaduw naar tevredenheid zal groeien. Ik kan maar ėėn nadeel bedenken en dat is het feit dat de plant vooralsnog beperkt leverbaar is. Bij voldoende belangstelling zal dat ongetwijfeld gaan veranderen.
In bol gesnoeide struikkamperfoelie

Lonicera nitida  'Tidy Tips'

1 opmerking: