vrijdag 4 november 2016

Bloedluis




Ik schreef al eerder dat er alleen al in ons land meer dan 600 verschillende bladluizen voorkomen. Eėn van die luizen is de bloedluis.
Je zou zeggen dat ik dit verhaaltje beter een paar dagen geleden had kunnen schrijven met Haloween, maar met bloed of vampiers hebben deze luizen niets te maken. 
Bloedluis komt veel voor in (sier)appelbomen. 
Op takjes, maar ook direct op dikkere takken en stammen zie je witte, pluizige dotjes zitten. Veel mensen denken dan dat het wolluis is, maar dat is weer een andere. Het is bloedluis. Als je met je vinger flink op die witte dotjes drukt en wrijft, en je kijkt dan naar je vinger, 
dan is het net of er bloed op zit. Dat zijn natuurlijk de fijngewreven luisjes.
Heel kenmerkend voor de bloedluis zijn de vergroeiingen op takken en stammen die op de zuigplekken van de bloedluis ontstaan. Door stoffen die ze afscheiden vormen zich celwoekeringen die wel wat op vruchtboomkanker lijken. 
Vruchtboomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel. 
Soms gaan de bloedluizen zitten op ruwe plekken, die door die schimmel veroorzaakt zijn. Je weet dan niet of de woekeringen door de bloedluizen of door de schimmel veroorzaakt zijn. 
Wat de oorzaak ook is, de boom heeft het niet best.
Het bestrijden van de bloedluis is vrij zinloos, want het ligt altijd aan de groeiomstandigheden van de appelboom. 
Een appelboom die op te natte of op slecht afwaterende grond staat, heeft het niet maar zijn zin en is gevoelig voor bloedluis. 
Je zult dus wat aan die groeiomstandigheden moeten doen om van de bloedluis af te 
komen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten