zondag 27 november 2016

Kerstboom zonder kluit



Was vroeger de fijnspar zonder kluit de gewone kerstboom, tegenwoordig is dat de nordmanspar. De fijnspar laat zijn naalden vallen als het water in naald en tak verdampt is. Vroeger toen de kerstboom ėėn of twee weekjes binnen stond ging dat nog net, maar sinds de kerstboom al direct na of tegenwoordig zelfs al vlak voor Sinterklaas binnen wordt gezet is de afgezaagde fijnspar vervangen door de nordmanspar

Die heeft dikke naalden, die veel langer goed blijven en die, als ze uitgedroogd zijn meestal aan de plant blijven hangen. 
Meestal want ook voor de nordmanspar is er een maximum aan wat ze kunnen hebben. Werd er vroeger nog verwarmt met een gaskachel, de droge centrale verwarming is al lastig en de modernere vloerverwarming is de nekslag. 
Vandaar dat we nu heel langzaam maar zeker beginnen met het aanbieden van nordmansparren met een kluit. De prijs van die kluit bomen was vroeger gewoon te hoog of de Ierse of Noorse kwekers konden of wilden geen kluiten steken op hun rotsige grond. Tegenwoordig worden nordmansparren ook dichter bij huis gekweekt en is de kluit betaalbaar aan het worden.

Ook voor de nordmanspar met kluit geldt dat de kluit bedoeld is om de boom langer groen te houden en niet om hem in de tuin te planten

Proberen kun je het altijd, nee heb je, ja kun je krijgen.

Nog even een commercieel tipje: vanaf heden kunnen wij je nordmanspar ook voorzien van een Easy-fix gat. Dat is een taps toelopend gat wat precies op een pin past in een speciale Easy-fix standaard.

Ik heb het zelf jaren tegen kunnen houden, omdat het ons extra werk oplevert waar we in de topdrukte eigenlijk geen tijd voor hebben. 
De vraag werd echter zo groot dat we gezwicht zijn. Doe mij echter een lol en kom niet allemaal tegelijk op zaterdagmiddag om een kerstboom met een Easy-fix gat te kopen. 
We hebben vanaf Sinterklaas twee weken koopavond, maak er gebruik van 😀.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten