zondag 13 november 2016

Hortensiabloemen in de winter.



Het is weer herfst en dan krijg ik altijd vragen over hortensiabloemen.
"Peter, moet ik de uitgebloeide bloemen van de hortensia weg knippen?"
"Welnee", zeg ik dan, "Niets moet."

Hortensia’s groeien in de natuur op verschillende plekken op de wereld. 
De gewone boerenhortensia komt van nature voor in China en Japan. 
Daar komen in de herfst of in de winter echt geen chinese of japanse boskabouters om de uitgebloeide bloemen uit de planten te knippen. Die hebben warempel wel wat beters te doen. 
Ook de amerikaanse bosgnoom gaat in die periode echt de uitgebloeide bloemen van de voorouders van de overbekende ‘Annabelle’  niet verwijderen.
Het wegsnoeien van de bloemen is nergens voor nodig. Het wordt enkel en alleen gedaan uit cosmetische overwegingen. De meeste mensen vinden die bruine dotten in de plant niet mooi en willen ze gewoon kwijt. Als je ze niet mooi vindt knip ze dan gewoon weg. De planten gaan er niet beter van bloeien, maar je tuin ziet er wel wat netter uit.
Voor de pluimhortensia en de Annabelachtigen maakt het helemaal niets uit. De eikenbladhortensia maalt er niet om. De enige hortensia die er baat bij zou kunnen hebben zijn de Hydrangea macrophylla en de serrata rassen. 
Bij deze planten zitten de bloemknoppen voor het nieuwe seizoen vaak net onder de uitgebloeide bloemen. Het zou kunnen gebeuren dat in de lente, als de plant al aan het uitlopen is, de jonge bloemknoppen aangetast worden door een late vorst. Het zou zo maar kunnen dat de oude, uitgebloeide bloemen net voor genoeg beschutting tegen koe en wind kunnen zorgen, opdat de jonge bloemknoppen net niet beschadigd worden.
Het is maar dat je het weet. Doe er je voordeel mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten