zaterdag 26 november 2016

Kerstboom met kluit



Nu de kerstbomen met kluit weer binnen zijn en de eerste al weer verkocht zijn, moet ik het toch maar, voor de zoveelste keer vertellen. 
Een kerstboom heeft de kluit niet om hem in de tuin te planten. 
Er zit geen volledig ontwikkelde kluit aan, het stuk wortelgestel dat aan de boom vastzit is bedoeld om de boom langzamer dood te laten gaan. 
Ik weet, het klinkt gruwelijk, maar het is wel de waarheid. 
Vroeger, tot een jaar of veertig geleden, werd de kerstboom in de week voor Kerstmis aangeschaft. De afgezaagde fijnspar werd op een houten kruis geslagen, of in een kerstboomstandaard met water gezet en na enkele weken ging de meestal kale boom weer naar buiten en ging knetterend in een groot vuur ten onder.

Op een gegeven moment werd het mode om de kerstboom wat eerder in huis te nemen, gezellig
Probleem bleek dat de kerstboom soms al voor de Kerst kaal was, niet zo gezellig. 
Het kruis werd verbannen, de kerstboomstandaard met waterreservoir werd de norm. Probleem opgelost.

Totdat de mode veranderde en de kerstboom nog eerder naar binnen ging. 
Dat werd lastig. Men ging fijnsparren leveren met nog een stuk wortelgestel aan de stam. De bedoeling van de wortel was, dat de plant wat beter water op kon nemen en daardoor wat langer in leven bleef en daardoor langer zijn naalden bleef houden.

Het gebeurde dus vaker dat de kerstboom groen het nieuwe jaar haalde en, sentimenteel als dat wij mensen zijn, de boom in de tuin werd geplant. 
Een deel van die bomen bleef leven. (En blijven leven is wat anders dan mooi worden, veel in leven gebleven kerstbomen zien er niet uit.)

Veel mensen denken nu dat de kluit aan de boom zit om hem na de feestdagen in de tuin te planten, maar dat is dus niet zo. 
De bedoeling is dat de boom na de kerst ook knetterend ten onder gaat of als compost eindigt.

Wie hoor ik daar zeggen dat dat zonde is? 
Vergeet niet dat de boom jaren lucht heeft gezuiverd en zuurstof afgegeven. 
Na het rooien komen er weer nieuwe kerstbomen op het vrijgekomen stuk grond. 
Of er worden volgend jaar suikerbieten of zo gezaaid. 
En ik heb in het najaar nog nooit iemand gehoord die opkwam voor die arme suikerbiet die in de kracht van zijn leven wordt gerooid.



De mode is nog steeds aan het veranderen en de kerstboom wordt nu al in de week voor Sinterklaas aangeschaft. Dat wordt zelfs voor bomen met kluit erg lastig. 
Wij verkopen daarom ook elk jaar minder bomen met kluit. 
De Nordmanspar is tegenwoordig de meest verkochte kerstboom en omdat de mode nog steeds veranderd, tegenwoordig ook met kluit leverbaar. 
Daarover volgende week meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten