donderdag 24 november 2016

Clerodendrum bungei


Pindakaasliefhebbers opgelet! 
Kun je niet genoeg krijgen van de geur van pindakaas, plant dan een pindakaasplant in je tuin. Er bestaan veel Clerodendrums, maar er zijn er eigenlijk maar twee die in ons land geschikt zijn als winterharde struiken.   
De meest bekende is de Clerodendrum trichotomum fargesii, maar ik wil het vandaag hebben over de Clerodendrum bungei.   

Dat is een heester met gebruiksaanwijzing.

Ze bloeit namelijk het mooist en ze krijgt het mooiste en grootste blad als je de hele plant in de lente helemaal boven de grond afknipt. 
Eigenlijk net als je in de lente je Phlox-en, je riddersporen en je pioenrozen afknipt. Bij de Clerodendrum leven de takken nog die je wegneemt, dat lijkt zonde, maar vertrouw me, het komt goed. 
In korte tijd komen er nieuwe scheuten uit de grond met mooi blad. 
In de zomer zitten er fraaie, geurende bloemen in en in de herfst hele bijzondere vruchten. Als de bestuivende insecten hun best hebben gedaan en als het weer goed was.


Grappig is dat bij mij in de tuin de plant het in de volle schaduw geweldig doet, terwijl de plant het volgens alle boeken het beste in de zon zou doen.

Minder grappig zullen een aantal mensen het vinden dat de plant niet netjes op zijn plek blijft staan en graag je tuin wil ontdekken. Fijn is dat de ongewenste scheuten zich heel makkelijk uit laten trekken. Het is een kleine moeite voor een groot plezier.


Het nadeel van het winterseizoen is dat heel veel planten die ik de komende maanden ga beschrijven er op dit moment niet mooi uitzien, veel planten zijn tenslotte bladverliezend. We hebben de planten op dat moment wel staan (bij Intratuin Numansdorp), maar zien er dus niet zo uit als op de foto’s. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten