dinsdag 8 november 2016

Vorstbescherming 2




Een plant die in een pot staat is altijd gevoeliger voor vorst dan diezelfde plant, die in de volle grond staat, omdat de vorst veel makkelijker bij de wortels kan komen. 
Toch kan het gebeuren dat een bepaalde plant in een pot de winter heeft overleefd, 
terwijl eenzelfde plant in de volle grond het niet gered heeft. 
Veel planten overleven de winter niet door te natte grond. 
In de wintermaanden verdampen de planten nauwelijks water en staan met hun wortels in (te) natte grond. 
Als de wortels geheel of gedeeltelijk verrotten sterft de plant. 
Niet door vorst maar door vocht. Veel niet of nauwelijks winterharde planten kunnen meer vorst (en vocht) verdragen als de grond zeer goed waterdoorlatend is. 
Een lavendelplant op kleigrond kan meer vorst verdragen als je veel brekerzand door de klei mengt. Ik praat dan niet over een zuinig handje, maar een flinke schep.
Zo kan het dus gebeuren dat een plant in een pot met goed doorlatende potgrond en met een goed afwaterend gat in de bodem en met pootjes of klosjes onder de pot zodat het teveel aan water echt makkelijk weg kan lopen, de winter overleefd. 
Zijn broertje in de te natte, slecht afwaterende tuingrond verrot en sterft.

Het is dus verstandig om nu je potten op klosjes, steentjes, houtjes of speciale pootjes te zetten. Bij wat strengere vorst kun je de pot ook inpakken met jute zakken of met noppenfolie. 
Je kunt trouwens, als je de pot in gaat planten de zijkant (niet de bodem, in verband met de afwatering) bekleden met noppenfolie. 
Dit niet alleen om de wortels te beschermen maar ook je pot.
De potgrond bevat namelijk altijd vocht. Vocht zet uit bij bevriezing, de kluit dus ook. Uitzettende kluiten kunnen potten kapot drukken. 
De noppenfolie kan dat uitzetten een beetje opvangen en zo je pot beschermen.
Morgen meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten