zondag 20 november 2016

Kruisbestuiving en zelfbestuiving



De natuur is en blijft boeiend. 
Veel planten bloeien met bloemen die mannelijk en vrouwelijk tegelijk zijn. 
In ėėn bloem zitten mannelijke meeldraden die stuifmeel afgeven en een stempel die het stuifmeel ontvangt. Als de bloem bestoven is, vindt via een interessant proces, na een tijdje de bevruchting plaats en kunnen de zaden zich gaan ontwikkelen. 
Sommige planten zijn in meerdere of mindere mate niet ontvankelijk voor hun eigen stuifmeel. Die planten hebben liever stuifmeel van een andere plant van hetzelfde soort. 
Dit wil de plant omdat de plant met genen van een andere soortgenoot een grote kans heeft op nakomelingen die net iets anders zijn. 
Ze kunnen beter aangepast zijn aan veranderde omstandigheden. 
Stel, het is op een bepaalde plaats droger geworden, dan kan het zijn dat één van de nakomelingen daar door bepaalde nieuw geërfde eigenschappen tegen kan, de andere zaailingen verdrogen. 
De soort blijft toch bestaan. Dit soort planten wil dus graag kruisbestuiving, een term die je in de fruitteelt veel tegenkomt.
Andere planten zijn zeer tevreden met zichzelf en hoeven niet zo nodig stuifmeel van een soortgenoot. Ze produceren zaad na bestuiving en bevruchting met hun eigen stuifmeel. Dit soort planten noemt men zelfbestuivend. Ook een term die je in de fruitteelt veel hoort.
In de fruitteelt komt het trouwens ook voor dat bepaalde rassen onvruchtbaar stuifmeel hebben. De goudrenet is er zo eentje. (Wist je trouwens dat die officieel Schone van Boskoop heet?). De goudrenet heeft dus onvruchtbaar stuifmeel en moet dus bestoven worden door een ander appelras. Het stuifmeel van de goudrenet heeft dus ook geen nut als bestuiver van andere appelrassen.
In de fruitteelt komt het tenslotte ook nog voor dat er vruchten gevormd worden zonder dat er bestuiving en bevruchting plaats gevonden hebben. 
Parthenocarpie heet dat. 
Bijvoorbeeld bij de Conference peer komt dat voor. Deze parthenocarpe peer is te herkennen aan het feit dat ze geen zaden heeft in het klokhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten