maandag 7 november 2016

Composteren 2



Nu de blaadjes van de boom aan het vallen zijn is het tijd dat ik nog wat schrijf over composteren.  Al die blaadjes zijn namelijk zeer geschikt materiaal voor de composthoop.

Wat gebeurt er nu eigenlijk bij het composteren? Het organische materiaal wordt aangevallen door wormen, schimmels, bacteriën en andere bodemorganismen. 
Dit composteringsteam zit graag een beetje beschut en heeft graag een beschaduwde, 
niet te droge plek om hun werk te doen. Het simpelweg op een grote hoop gooien is wel een optie, maar het ziet er zo rommelig uit. Middenin de hoop zijn de omstandigheden wel goed, maar de buitenste laag verdroogt snel en zal niet goed verteren. Het is handiger en netter om de te composteren afvalproducten ergens in te doen. 
Heb je een heel klein tuintje dan zou je aan een speciaal, van kunststof gemaakt, compostvat kunnen denken. Is je tuin wat groter dan kun je zelf van oude of nieuwe planken een paar compostbakken kunnen maken. Je slaat simpelweg 4 palen in de grond zodat ze een meter boven de grond uitsteken. De palen zet je ongeveer 80 tot 100 cm uit elkaar in een mooi vierkant en dan timmer je de vier zijden dicht. Je kunt dit zo mooi maken als je zelf wilt en zo groot of klein als je denkt nodig te hebben. Als je handig bent en de ruimte hebt bouw je er twee of meer naast elkaar. Maak ook een passend deksel zodat de boel beschut ligt en niet te nat kan worden bij hevige regenval.

Als de bakken klaar zijn begin je met het vullen van de eerste. 
Als die goed vol zit leeg je die met een riek in de tweede. Als de eerste weer vol zit is de tweede vaak al flink gecomposteerd en kan de compost de tuin in. 
In warme zomermaanden gaat het composteren snel, in de wintermaanden een stuk langzamer. Zitten je bakken te snel vol maak dan een derde bak.

Het zal je verbazen hoeveel tuinafval je in de bakken kwijt kunt. 
Als je bedenkt dat de meeste planten voor 70% of meer uit water bestaan, kun je dat wel verklaren.

Probeer een gevarieerd soort tuinafval aan te bieden, dus gras mengen met heggenknipsel. Dit om een goede vertering te krijgen.

Hoe fijner het materiaal, hoe sneller het verteerd.   
Bij wat grotere tuinen is de aanschaf van een hakselaar te overwegen, desnoods samen met ėėn of meerdere buren. Mocht je een hakselaar aanschaffen, ga dan voor een kneuser, niet voor een zogenaamde snijbonenmolen. 
Kneusers zijn veel minder storingsgevoelig en krijgen ook dikkere, ingedroogde takken klein.

Het gebruik van compostversnellers is flauwekul .

Tenslotte: goede compostbakken stinken niet, maar ruiken naar een herfstig bos.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten