woensdag 16 november 2016

Over smaak valt te twisten




Het leuke van een eigen tuin is dat je er mee kunt doen wat jij leuk vindt. 
Je kunt er helemaal niets mee doen, maar dan wordt het een rommeltje en dat wil je de buren toch zeker niet aandoen, ook al beweer je bij hoog en bij laag dat het een heemtuin is of een stukje wilde natuur.
Je kunt de hele boel bestraten of vol met grind storten, maar echt spannend is dat niet. Bovendien is het tegenwoordig maatschappelijk onaanvaardbaar, omdat met de stijgende hoeveelheden neerslag het beter is om de hoeveelheid regen die op jouw perceel valt zoveel mogelijk op jouw perceel te houden en niet via het afvoerputje in het overbelaste riool te laten lopen. 
Als ik de berichten moet geloven, moeten we binnenkort regentonnen gaan hamsteren.
Enfin, het ging dit stukje om smaak. 
Wat ik duidelijk wil maken is dat je je bij het inrichten van jouw tuin met planten, ik ben tenslotte een tuinplantenadviseur, je niet moet laten leiden door de huidige tuintrends, zo die er al zijn. 
Wat kleuren van bloemen betreft is er nog steeds een voorkeur voor pasteltinten die leuk bij elkaar passen. Wil jij echter in jouw tuin paars met geel combineren, ga dan vooral je gang. Je tuiniert tenslotte niet voor buren, kennissen en passanten, maar voor jezelf.
Daar ben ik trouwens aangeland bij een onderwerpje wat voor iedereen interessant is om te weten: bij het combineren van kleuren is het wel erg belangrijk dat je tegelijkertijd kijkt naar de bloeitijd van de te combineren planten. 
Wil je bijvoorbeeld de buren choqueren door een blauwe regen te combineren met een gele Clematis, dan zal er weinig terechtkomen van dit plan, omdat de blauwe regen in de lente bloeit en de gele Clematis in de zomer. 
Als je geluk hebt geeft de blauwe regen nog wat nabloei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten