woensdag 2 november 2016

Photinia --GROOT en klein--

Al flink wat jaren is de glansmispel, Photinia fraseri ‘Red Robin’ populair. 
En terecht, het is een groenblijvende heester waarvan het jonge blad mooi rood van kleur is. 
De plant laat zich heel goed snoeien en is dus geschikt om er een haag of bijvoorbeeld een bol op stam van te maken. Hoe meer je de takken topt, hoe meer de plant zich vertakt en hoe voller en dichter hij wordt. 
En dat is eigenlijk het grootste nadeel van de ‘Red Robin’, de plant groeit wat pierig. 
Eigenlijk zou er een selectie moeten zijn die wat minder hard groeit en uit zichzelf wat voller groeit. Laat die selectie er nu al enkele jaren zijn!

De Photinia fraseri ‘Carrė Rouge’ is zeker net zo mooi als zijn bekendere broertje, maar groeit wat compacter en veel voller. Zeer aan te bevelen dus.
Er is ook een dwergvorm in de handel, die heet ‘Little Red Robin’

Wil ik eindigen met een kwaaltje waar veel Photinia’s last van hebben: ze lijden aan zuinige eigenaars. Zuinig met mest bedoel ik dan. Photinia’s zijn vreetzakken. 
Ze kunnen goed groeien en willen zich goed vertakken als je ze topt, maar ze hebben er veel energie in de vorm van meststoffen voor nodig. Als de plant in de grond geen meststoffen kan vinden, dan gaat de plant zijn onderste bladeren leeg eten en als die leeg zijn de bladeren daarboven, enzovoorts.  Je krijgt dan zielige, doorzichtige, kale planten.
De oplossing is simpel: in het groeiseizoen een paar keer extra eten geven doet wonderen.

Photinia fraseri 'Red Robin'

Photinia fraseri ‘Carrė Rouge’
Photinia fraseri ‘Little Red Robin’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten