vrijdag 21 oktober 2016

Winterklaar maken



Als er in deze tijd van het jaar nou iets niet nodig is, dan is het wel de tuin "winterklaar" maken. Volgens mij is de uitdrukking zelfs verzonnen door van Kooten en de Bie.

Vroeger was het een bezigheid om de hoveniers de herfstmaanden door te helpen. 
En als de hoveniers het doen, dan zal het wel goed zijn. 
Niet dus.


Alle vaste planten werden boven de grond afgeknipt, de heesters en bomen werden gesnoeid, de bolbomen geknot, de grond omgelegd (oppervlakkig omgespit) en de tuin werd afgestrooid met een laag turfmolm, zogenaamd om de vaste planten en de bloembollen te beschermen.

Allemaal flauwekul en soms zelfs slecht voor de planten.
Het afknippen van de vaste planten is af te raden, omdat de dode stengels en bladeren een prima vorstbescherming zijn. Veel insecten en vogels zijn ook blij als je de vaste planten ongemoeid laat.

Snoeien van bomen en struiken hoeft helemaal niet in de herfst, de lente is vroeg zat. 

Een paar uitzonderingen als druif, berk, Japanse esdoorn zijn te verzinnen, maar snoei de rest, indien nodig (want niets moet gesnoeid worden) lekker in de lente.

Zelf vind ik het zonde om bolbomen in het najaar te knotten, zit je heel de winter tegen zo’n kale knot aan te kijken.

Omleggen van de grond is slecht voor je vaste planten en de bloembollen, waarvan je vast vergeten was waar ze stonden. Het bodemleven is er ook niet blij mee, niet doen dus.

De tuin afstrooien met turfmolm kun je beter ook laten, er gaan meer vaste planten en bloembollen dood, dan dat er blijven leven als ze maanden onder een natte laag turfmolm liggen. 
Als je iets wil strooien, strooi dan compost en niet over de vaste planten en bloembollen.

Wat je nu wel kunt doen is je uitgebloeide planten in de potten en manden vullen met iets leuks, kijken of je spullen hebt om vorstgevoelige planten te beschermen, je kunt bloembollen planten en voor de rest gewoon genieten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten