zaterdag 29 oktober 2016

De bolamberboom



Toen ik 30 jaar geleden op het tuincentrum begon, kenden we eigenlijk maar ėėn bolboom:
de bolesdoorn, maar tamelijk nieuw was de bolacacia. 
Na enkele jaren kwam er nog iets nieuws op de markt, ik weet het nog goed, ze kosten toen wel 189 gulden: de bolcatalpa.

Jarenlang hebben de bolacacia en de bolcatalpa de rangen aangevoerd in de verkopen van bolbomen (niet zo moeilijk, want er was nog niet veel keuze.)

Tegenwoordig zijn veel mensen deze bolbomen een beetje zat aan het worden. 
Dat komt misschien gedeeltelijk omdat de buren ze ook hebben, maar het feit dat deze bolbomen zo snel groeien dat ze eigenlijk elk jaar geknot moeten worden is ook een steeds groter argument aan het worden om te zoeken naar minder snel groeiende alternatieven.

Een tijdje is er nog een bolprunus geweest, maar die is erg ziektegevoelig. 

De laatste jaren zijn er diverse boleiken, een boltulpenboom (geen Magnolia maar een Liriodendron), een boljudasboom, diverse bollinden en een bolamberboom op de markt gekomen.

Over die laatste, de Liquidambar styraciflua ‘Gumball’ wil ik hier een paar woordjes vuil maken. Deze bolamberboom groeit rustig, groeit mooi vol bolvormig, heeft leuke blaadjes die in de herfst mooi rood verkleuren en nog heel lang aan de boom blijven hangen. 
De boom groeit op elke redelijke grond, is sterk en gezond. Ze verdraagt snoei heel goed, dus mocht ze na jaren toch iets te groot naar je zin worden, snoeien en of knotten wordt zonder morren geaccepteerd.

Let bij aanschaf van wat voor een bolboom dan ook, goed op de lengte van de stam. Langer wordt ze niet meer en dieper planten is funest voor elke boom.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten