vrijdag 7 oktober 2016

Hydrokorrels


Hydrokorrels, zin en onzin.
In de bodem van een pot moet een gat zitten voor een goede afwatering. 
Boven dat gat worden normaal gesproken wat potscherven gelegd, opdat het gat niet verstopt raakt door wortels en grond. Tegenwoordig zijn er nog weinig mensen die oude potscherven bewaren voor dit gebruik. Daarom wordt veel gebruik gemaakt van hydrokorrels. 
Hydrokorrels is een beetje verwarrende naam, die overgebleven is uit de tijd dat hydrocultuur in de mode was. Toen werden planten geplant in een waterdichte bak die gevuld was met hydrokorrels. Met speciale metertjes en mest kon je je kamerplanten laten groeien. 
Het is uit de mode geraakt, maar de hydrokorrels zijn gebleven.

Hydrokorrels zijn gebakken kleikorrels die geen water vasthouden, 
ook al doet de naam dat vermoeden. De kleikorrels worden juist gebruikt om het te veel aan giet- of regenwater makkelijk weg te laten vloeien. Een laagje van enkele centimeters is voldoende. 
Als je naar diverse Nederlands tuinprogramma's kijkt, zou je denken dat de halve pot met kleikorrels gevuld dient te worden, maar dat is dikke onzin. Planten hebben niets aan kleikorrels, die hebben liever potgrond.
Wees dus zuinig met kleikorrels en gul met potgrond.
Wat je trouwens ook met hydrokorrels kunt doen, is ze wat mengen met potgrond (het laagje op de bodem blijft). Op die manier maak je je potten lichter in gewicht zonder dat de planten er last van hebben.

1 opmerking: