dinsdag 25 oktober 2016

Sieruien (Allium)



Nu is het tijd om de bloembollen in de grond te stoppen. Het kan al een aantal weken en je kunt nog wel even doorgaan, zeker de tulpen kunnen nog makkelijk in november en zelfs december geplant worden.
Maar nu iets over de sieruien. In mei is een van de meest gestelde vragen: "Waar staan de sieruien?”. In de tuinen staan in die tijd namelijk overal sieruien te bloeien.
Enthousiast geworden over die prachtige bloemen komen de mensen naar ons om even een paar planten te kopen.
Meestal moet ik de klant teleurstellen, want sieruien groeien uit bollen die je in het najaar moet planten. Tuinieren is vooruitzien.
Ik zei net dat ik de klant meestal moet teleurstellen, want er zijn in de lente wel opgepotte sieruien te koop. Als jij het niet doet, doet de kweker het tegenwoordig wel.
Het aanbod en het assortiment is in de lente echter beperkt.
Dat komt door een kleine onhebbelijkheid van de sierui en het koopgedrag van de consument.
(Jij niet natuurlijk, maar de gemiddelde consument)
De onhebbelijkheid van die sierui is dat die van de lente mooi uitloopt met fraai blad, maar tegen de tijd dat de knop in de plant gaat komen, sterft het blad al weer af.
Je zit dan met een mooie bloemstengel, maar met lelijk blad. De gemiddelde (!) consument vindt dat niet mooi en laat de bol staan
De als bol geplante sierui in de tuin doet precies het zelfde, maar daar valt het afstervende loof minder op en wordt vaak aan het oog onttrokken door het nieuwe blad van uitlopende vaste planten.
Als je dus verstandig bent plant je ze nu en geniet je de komende lente.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten