maandag 24 oktober 2016

Kalk



Kalk is geen wondermiddel.
Het wordt te pas en te onpas gestrooid. 
In meer dan 75% van de gevallen dat het gestrooid wordt, is het weggegooid geld en slecht voor je planten.

Kalk bevat calcium en dat is een bouwstof die planten in kleine hoeveelheden nodig hebben. Kalk heeft vooral invloed op de zuurgraad van de grond. 
Op sommige grondsoorten kan voor sommige gewassen het gebruik gerechtvaardigd worden.

Kalk wordt meestal van stal gehaald als mensen een mosplantje signaleren in hun border of in het gazon. 
Mos is een plantje dat goed kan groeien, waar andere planten het niet zo naar hun zin hebben. Mos is dus geen indicator voor zure grond, maar meestal van slechte grond. Het kan dan gaan om te arme grond, dichtgeslagen grond, humusarme grond, te natte of te slecht afwaterende grond en ga zo nog maar even door.

Kalk strooien is in deze situaties niet de oplossing, die moet je zoeken in het verbeteren van de ongunstige omstandigheden.


Alleen al in ons kleine landje zijn er heel veel verschillende grondsoorten. 
Je hebt niet alleen maar zandgrond, klei, löss en veen, maar ook mengsels hiervan. 
Je hebt zure en kalkrijke zandgrond, kleigrond is meestal kalkrijk, maar er is ook zure kleigrond. Probeer altijd met je grond mee te tuinieren.
Leg dus geen heidetuin aan op kalkrijke kleigrond en probeer geen kalkminnende planten te kweken op veengrond. Als je dat doet kun je de kalk in de schappen op het tuincentrum laten liggen. Je kunt je geld beter spenderen aan compost, potgrond en/of mest.


Nog even iets over kalk. Kalk kan diverse voedingsstoffen aan zich binden. Strooi je dus toch kalk en direct daarna of binnen afzienbare tijd geef je mest aan je planten, dan kan een gedeelte van die meststoffen aan de kalk gebonden worden. Deze binding is zo sterk dat de planten die meststoffen niet op kunnen nemen. Je denkt dan dat je je planten gemest hebt, maar ze hebben er niet veel aan. In de loop van soms jaren wordt de kalk door natuurlijke processen afgebroken en komen de gegeven meststoffen toch nog vrij. 
Vandaar dat meestal wordt aanbevolen om kalk in de wintermaanden te strooien en meststoffen in de lente en zomermaanden. Er zijn kalksoorten die ook in het groeiseizoen gegeven kunnen worden, bedenk echter eerst of het wel nodig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten