vrijdag 2 december 2016

Water geven in de winter

In de winter hoef je je tuin geen water te geven. 
Alleen als je groenblijvende planten in pot hebt staan, zal je vinger aan de pols moeten houden. 
Groenblijvende planten gaan in de wintermaanden gewoon door met het verdampen van water. 
Als het in die periode een tijdje droog is, met mooi weer, kan het zijn dat je buxusbolletje bij de voordeur staat te verdrogen. Je moet je groenblijvende planten in pot dus gewoon water blijven geven. 
In de zomer gaat het verdampen van water veel sneller en zal er ook vaker water moeten worden gegeven. In de winter zal het minder vaak nodig zijn, maar het blijft nodig.
Hoe herken je nu een plant die dorst heeft? Het naar de grond kijken geeft soms een indicatie, maar de bovenlaag kan er soms erg droog uitzien, terwijl het dieper in de pot nog nat zat is. 
Een beetje grond opzij graven geeft vaak een betere inzicht in de vochttoestand van de aarde. 
Het is handiger om je plant te leren kennen en haar goed te observeren. 
In de zomer is een droge plant makkelijk te herkennen aan slappe blaadjes, topjes of bloemen, in de winter is het wat lastiger. 
Veel groenblijvende planten hebben glimmend groen blad dat doffer van kleur wordt als de plant dorst heeft. Niet te dof laten worden, verdroogd is verdroogd.
Je kunt soms aan het gewicht van de pot herkennen of de plant droog staat. Dan moet je de pot wel kunnen tillen en dat ook regelmatig doen om te weten hoe zwaar die is als de grond voldoende vochtig is.

Onthoudt dat er meer planten dood gaan door te veel water dan door te weinig water. 
De pot moet goed afwateren en in de wintermaanden zou ik een paar latjes of steentjes of speciale pootjes onder de pot zetten, zodat een te veel aan regenwater of te enthousiast gegeven gietwater makkelijk weg kan lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten