woensdag 7 december 2016

Vogels in de tuin




Vandaag heb ik een zwartkop in de tuin gesignaleerd. 
Best wel bijzonder, want de meeste zwartkoppen trekken in de winter naar warmer oorden. Vogels in de tuin zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze kunnen ook heel nuttig zijn. 
Veel vogels eten nu dan misschien wel zaden en vet, in de lente en zomer eten ze allerlei insecten. Niet alleen om hun eigen honger te stillen, maar ook dat van hun jongen. Beroemd in dit opzicht zijn de koolmezen, die hun jongen grootbrengen met onder andere bladluizen en rupsjes. 
De lijster is dol op huisjesslakken, de spreeuw is verzot op emelten (de gazonvretende larven van de langpootmug) en ga zo nog maar een tijdje door. 
Sommige vogels doen ook wel wat schade in de tuin, zoals de bewierookte huismus die er genoegen in schept om je ontspruitende peultjes te onthoofden en op te peuzelen, maar nuttig zijn ze desalniettemin.
Wil je meer vogels in je tuin dan zal je ze moeten lokken. 
Met het voeren van vogels lok je er natuurlijk een hoop, maar als je tuin van schutting tot schutting betegeld is, zullen ze zich niet op hun gemak voelen en zeker niet in je tuin blijven.
Ook met broedhokjes lok je vogels naar je tuin, maar beschutting van bomen, struiken en hagen geeft de allergrootste kans dat ze ook in je tuin blijven.

Ik heb zelf bijvoorbeeld flinke Taxus hagen in mijn tuin staan. 
Die geven zomer en winter bescherming tegen de sperwer die wel eens een vogeltje komt oogsten uit de tuin. 
Er zitten altijd veel mussen in, die slapen en broeden onder mijn dakpannen. 
In de herfst stropen merels en lijsters de hagen af op zoek naar de bessen. 
Het is koddig om te zien hoe de Vlaamse gaai eikels in de haag probeert te verstoppen. Kauwtjes en eksters verstoppen er walnoten in. 
Ik kan dus regelmatig walnoten, die naar beneden gevallen zijn, rapen naast mijn taxushaag.
Vogels brengen leven in de brouwerij en zijn je vrienden in de strijd tegen insecten die je liever niet aan je planten ziet zuigen en knagen. 
Help ze de winter door.
De foto is wat wazig, maar het is echt een zwartkop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten