woensdag 7 december 2016

Nordmansparren en de varkenscyclus

Toen ik dertig jaar geleden voor het eerst kerstbomen ging verkopen, verkochten we veel gezaagde fijnsparren, een flinke hoeveelheid fijnsparren met kluit, die we zelf nog in potten planten, al wat Servische sparren (toen niemand nog wist waar Servië lag) ook nog wat blauwsparren en heel erg exclusief, een paar Nordmansparren. 
Die waren nog zo exclusief dat ze, voor die tijd, bijna niet te betalen waren.
Toch werden die bomen graag gekocht, ze waren mooi van naald en kleur, ze prikten niet en ze vielen niet of nauwelijks uit. Omdat de belangstelling elk jaar steeg en omdat de boom kwekers een goede prijs voor de nordmanspar konden krijgen waren er in Duitsland, Ierland en Denemarken een hoop mensen met flinke stukken grond die allemaal tegelijkertijd het heldere idee kregen om Nordmansparren te gaan kweken.
Nu moet je weten dat het ongeveer 7 jaar duurt vanaf het planten, vooraleer een Nordmanspar groot genoeg is om om te zagen en te verhandelen. Dus wat gebeurde 7 jaar nadat iedereen het zelfde heldere idee kreeg: de markt werd overspoeld met nordmannen. En wat gebeurt er als er ergens heel veel van is: de prijs stort in. Leuk voor de particulier, maar een hoop kerstbomen kwekers stopten met hun nordmansparren. De bomen werden weer schaars en duur, de kwekers gingen weer planten, er kwam weer een overschot. Nou je begrijpt wel dat de prijzen van de Nordmanspar nogal kunnen schommelen. Je weet nu hoe dat komt.
“Maar Peter, wat heeft dat nu met de varkenscyclus te maken?”

Een aantal jaren geleden, toen we nog veel varkensvlees aten, werden er veel varkens vet gemest als de prijs van het varkensvlees steeg. Zoals je nu wel begrijpt zakte de prijs als al de varkens vet waren, enzovoorts, enzovoorts. Dat noemt men de varkenscyclus, vandaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten