donderdag 1 december 2016

Kerstboom op een kruis.

Vroeger, toen de kerstboom een week voor Kerst binnen werd gezet, werd er wel een houten kruis onder de boom geslagen om hem overeind te houden. 
Sinds de boom opgetuigd wordt als Sinterklaas zijn biezen gepakt heeft, kan dat natuurlijk niet meer. Toch is er elk jaar vraag naar houten kruizen. 
“Slaan jullie er even een kruisje onder?” is een vraag die mij vaak gesteld wordt.
Dat doen we niet. Dat zou hetzelfde zijn als dat wij je adviseren een bosje snijbloemen in een vaas zonder water te zetten. 
De kerstboom droogt veel te snel uit. 
De nordmanspar kan dan wel redelijk naaldvast zijn, een totaal verdroogde spar met doffe, kromme naalden is geen gezicht. 
Zorg dus dat je je kerstboom op de een of andere manier water kunt geven.

Net als bij een bosje snijbloemen waar je, vlak voordat je ze thuis in het water zet, een stukje van de stengel afknipt of snijdt, zo zaag je vlak voordat je de kerstboom in de standaard zet een dun schijfje van de stam af. 
Dat afsnijden of afzagen doe je om de ingedroogde houtvaten, die het water in de plant transporteren, weer open te krijgen. Het heeft weinig zin om de bloemen al op het tuincentrum aan te laten snijden en zo heeft het ook weinig zin om het schijfje door ons af te laten zagen. 
Tegen de tijd dat je thuis bent en de boom op gaat zetten, zijn die vers geopende houtvaten al weer ingedroogd.

Het valt mij trouwens op dat heel veel mensen zeggen dat ze thuis niet zo’n handige zaag hebben om van de kerstboom dat plakje af te zagen. 
Misschien een leuk idee voor een Sinterklaas- of een Kerstcadeau?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten