woensdag 7 december 2016

Scheve kerstboom



Kerstbomen met kluit worden in november met honderdduizenden tegelijk uit de grond gestoken en stuk voor stuk in een pot gegooid. In de volle grond staan alle bomen keurig rechtop, maar door het uitspitten en oppotten staan ze vaak min of meer scheef. 
Er is bij de kerstbomenkwekers geen tijd om de boom perfect rechtop in de pot te zetten. Dus staan er altijd een hoop boompjes niet helemaal kaarsrecht in hun pot. Soms staan ze zelfs gewoon echt scheef. 
Nu worden die bomen massaal op karren gezet, in vrachtwagens gesjouwd , getransporteerd, van de karren afgehaald op het tuincentrum en door veel kerstbomenkopers bekeken en vergeleken. 
Het is een wonder als je een kerstboom in pot tegenkomt die perfect kaarsrecht staat. 
En toch is dat de meest gehoorde opmerking: “Het is wel een mooi boompje, maar hij staat scheef!”
Het verbaast me altijd weer dat als mensen moeten kiezen uit een mooie boom die scheef staat en een minder mooie boom die recht staat, dat dan de mooie, scheve boom blijft staan.
De oplossing is echt kinderlijk eenvoudig: druk de boom gewoon recht, pot hem eventueel opnieuw op, zet hem desnoods gewoon in een mand en doe onder de pot een houtje of zoiets opdat de boom recht staat. Het stelt echt niets voor.
Geef bomen met kluit gewoon water, de kluit, hoe groot of hoe klein die ook is, is bedoeld om water op te nemen, zodat de boom langer fris en groen blijft. 
Over het nut, de zin en onzin van die kluit heb ik verleden week al een stukje geschreven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten