woensdag 5 juli 2017

Gekke beestjes in de hortensia



Elk jaar komen er mensen bij ons die een probleem hebben met hun boerenhortensia. 
Er zitten een soort plakkerig wit rupsachtig beestje op de takken en vooral de onderzijde van de bladeren. Soms zit er een bruin rondje aan de kop van het witte rupsje. 
Het gaat echter helemaal niet om rupsjes.
 Waar de hortensia last van heeft is de hortensiadopluis. 
Deze luisjes leven bijna een jaar en sterven dan, maar niet voordat ze eitjes afgezet hebben. 
Deze eitjes worden door moeder dopluis afgedekt met witte wasplaatjes die als een soort dakpannetjes over de eitjes gelegd worden om ze tegen natuurlijke vijanden te beschermen. Na een paar weken komen de eitjes uit en zwermen de piepkleine jonge luisjes uit om ergens een lekker plekje te vinden om plantensappen uit de hortensia te slurpen. 
Als ze een lekker plekje hebben gevonden blijven ze daar de rest van hun korte leventje zitten.
Natuurlijk wordt mij gevraagd hoe deze beestjes bestreden moeten worden.
Zoals ik al eens eerder aangaf, hebben luizen een voorkeur voor planten die het om ėėn of andere reden niet naar hun zin hebben. Dat kan bij de hortensia van alles zijn, maar de meest voorkomende oorzaak is het feit dat de plant te veel in de zon staat. 
Vaak in combinatie met te droge grond. De plant raakt hier zo gestrest van, dat ze erg aantrekkelijk wordt voor onze dopluis. 
De beste bestrijding is dus er voor te zorgen dat de plant ontstrest raakt, dus de plant een wat schaduwrijker plekje te geven of extra water. 
Bestrijden met een luizenmiddel is een korte termijn oplossing.   
Je kunt uit pure wanhoop de plant boven de grond afknippen, je bent dan de luizen kwijt, maar de hortensia niet zijn stress, als je tenminste niets aan de groeiomstandigheden verandert.

Een dopluis met eitjes die afgedekt zijn met witte wasplaatjes. 
Dit is trouwens niet de hortensiadopluis, maar een aanverwant soort.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten