maandag 26 juni 2017

Nieuwe ziekte?



Bruine vlekken.
De laatste tijd komen er klanten op het tuincentrum die problemen hebben met hun planten. Ze hebben er nog nooit eerder last van gehad, maar nu hebben ze diverse planten in hun tuin staan met grotere of kleinere bruine vlekken. Ongerust vragen ze aan ons of het niet besmettelijk is en of wij er een middeltje tegen hebben.
Zonnebrand
Gelukkig is er niets aan de hand, de planten hebben last van zonnebrand. Na een paar buitjes zijn we het misschien vergeten, maar we hebben de laatste tijd een flinke droogteperiode gehad gecombineerd met erg hoge temperaturen.
Pech
Door de felle zonnestraling zijn sommige bladeren gewoon verbrand, met de bruine plekken als gevolg. Dat is gewoon pech hebben. Je kunt en hoeft er niets aan te doen. Je kunt hooguit de lelijkste bladeren wegknippen.
Geitenbaard
Wat ook wel gebeurd is dat je vlak voor of tijdens die hitteperiode een plant wat teruggeknipt hebt. Zo had ik zelf de uitgebloeide bloemen van mijn Aruncus dioicus, geitenbaard, weggesnoeid. Het blad dat onder de bloemen zat kwam ineens in het felle licht en verbrandde.
Jammer maar helaas.
Ook een wilde hazelaar die getopt werd vertoonde verbrandingsplekken. De bladeren die ineens in het licht kwamen, waren dat felle, brandende zonlicht niet gewend en werden gedeeltelijk bruin. Jammer maar helaas. Nieuw gevormd blad zal dat snel genoeg camoufleren.
Hagen snoeien.
Wat ik duidelijk wil maken is dat je beter je hagen niet kunt snoeien bij warm en  zonnig weer of als een paar dagen na het snoeien zulk weer wordt verwacht. De kans bestaat namelijk dat je hele haag van die bruine blaadjes krijgt. Niet echt schadelijk, maar het ziet er zo  lelijk uit. De komende week is het perfect weer om je haag te snoeien, dus laat die scharen maar klikken of ratelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten