dinsdag 11 juli 2017

De bruidssluier onder de Clematis



Er komen nogal wat mensen voor een bruidssluier. Dat is een snelgroeiende klimplant die in no time een nieuwe pergola of een kale carport vol kan groeien. 
Hij wordt ook wel architectentroost genoemd, omdat ze snel een lelijk gebouwtje aan het oog kan onttrekken. De bruidssluier is best wel een aardige plant als je hem zijn gang laat gaan. Hij bloeit dan met wolken witte bloempjes. Helaas groeit de plant vaak groter dan de aan hem toegewezen plek en dan moet de snoeischaar gehanteerd worden wat vaak ten koste gaat van de bloei. 
Als je het mij vraagt blinkt de plant vooral uit in saaiheid.
Alternatief
Maar Peter, wat is dan volgens jou een mooier alternatief? , wordt mij dan gevraagd. 
Ik antwoord dan: de Clematis ‘Paul Farges'.
Deze geweldig sterke, snelgroeiende, rijkbloeiende Clematis mag je in de lente ergens afknippen, als je dat nodig vindt, en het maakt echt niet uit waar. 
Dan begint ze weer enthousiast te groeien en start eind juni met bloeien en kan daar behoorlijk lang mee doorgaan. De witte bloemen zijn niet groot, maar verschijnen in grote getale. 
Bij mij in de tuin staat ze nu volop te bloeien en van de week zaten er diverse vlinders van de nectar te snoepen. Kortom een goede vervanger van de bruidssluier. ‘Paul Farges’ wordt ook wel eens verkocht onder de naam ‘Summersnow' wat een goed gekozen naam is. 
Laat je geen Clematis vitalba aansmeren, dat is het lelijke zusje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten