maandag 17 juli 2017

Water geven



Zomer 2017
Afgelopen tijd hebben we allemaal een hoop water moeten geven vanwege hoge temperaturen en langdurige droogte. Veel planten hebben het door ons aller zorgen gered. Vooral planten die net geplant waren, of door jou of ons in een pot geplant waren, zullen blij geweest zijn met een extraatje water.
Bakerpraatjes
Alhoewel het naar mijn idee heel makkelijk is om water te geven is het her en der toch regelmatig mis gegaan. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er omtrent het water geven een hoop bakerpraatjes de ronde gaan. Een van die praatjes is dat je overdag geen water mag geven of in ieder geval niet als de zon schijnt. 
Dat is natuurlijk grote flauwekul. Als je ’s middags om twee uur ziet dat je plant hevig staat te lijden onder de droogte, is het gewoon wreed om tegen die plant te zeggen: “Sorry hoor, lief plantje, ik mag je pas na zes uur vanavond water geven.” Grote kans dat de plant om vijf uur de strijd opgeeft en de pijp aan Maarten geeft, of in het gunstigste geval verdroogde bladranden of hele bladeren heeft. Als een plant droog staat, geef hem dan gewoon water.
De bron
Ik weet wel waar die onzin vandaan komt.
 Op de eerste plaats ben je zuiniger met water als je niet overdag in de zon water staat te geven. Een deel van het water zal namelijk gewoon verdampen en niet aan de planten ten goede komen. Dat we zuinig moeten zijn met water, zeker in droge perioden, staat buiten kijf, maar een plant die staat te verdrogen mag je best redden met een gietertje water.
Op de tweede plaats zijn er mensen die denken dat planten verbranden als je ze overdag water geeft. 
Ook flauwekul. 
Kijk, het zou kunnen gebeuren dat een druppeltje water op een blad als een soort lensje fungeert als de zon erop staat te schijnen. En dan zou het kunnen gebeuren dat er een paar bruine plekjes op het blad verschijnen. Ik zou zeggen: beter een paar bruine plekjes dan een dode plant. Als je trouwens gewoon water geeft aan de voet van de plant, blijven de bladeren droog en heb je ook geen last van bruine plekjes.
Dus, in geval van droogte: gebruik je verstand en geef water aan je plant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten