maandag 31 juli 2017

Opruiming bomen

Nu het augustus is en er langzaam maar zeker weer nieuwe planten van de nieuwe oogst binnenkomen, is het binnenkort tijd om de planten uit te gaan verkopen die al te lang op ons tuincentrum staan.
Omdat de verkopen dit jaar geweldig zijn verlopen, het is duidelijk te merken dat er meer tuinplanten verkocht worden, zal er niet zo heel veel uit te verkopen zijn, maar we willen wel alvast een grote opruiming houden in de echte bomen.
Vanaf deze week zijn alle bomen in onze bomenhoek die voorzien zijn van een rood met wit lint, te koop voor een klein prijsje.
Er zit van alles tussen, een bolmetasequioa, een japanse notenboom, diverse bolbomen, diverse sierappels, gouden regens en nog veel meer.
Het zijn de laatste, dus niet altijd moeders mooiste, maar met de juiste zorg groeien ze toch uit tot mooie planten.
Vergeet niet een aanhangwagen mee te nemen of een flinke auto, want deze sterk afgeprijsde bomen worden niet thuisbezorgd.
Mocht je interesse hebben, wacht dan niet te lang, want op is natuurlijk op.
Tegels eruit, mooie planten erin.
Ik had het er net over dat we merken dat er weer meer buitenplanten verkocht worden. Veel mensen zeggen dat ze een deel van hun grotendeels betegelde of met grind bedekte tuinen willen beplanten.
Daar zijn wij als tuinplantenadviseurs natuurlijk erg blij mee.
Het besef dat de natuur in onze tuinen begint en dat we met al onze tuinen een belangrijk stuk natuur in handen hebben begint bij ons allen binnen te dringen.
Ook het feit dat grond en planten veel regenwater kunnen opnemen dat anders via de tegels in onze overbelaste riolen zou belanden zal meehelpen aan het “tegel eruit, plant erin” effect.




woensdag 26 juli 2017

Een tuincentrum is geen bakkerij



Dat is een opmerking die ik regelmatig maak. Het gebeurt de laatste tijd regelmatig dat ik nee moet verkopen als iemand naar een bepaalde plant vraagt. 
Dat is niets nieuws, ik verkoop in de maanden mei, juni en juli al meer dan 30 jaar regelmatig nee. 
Dat heeft de volgende oorzaak :

Er zijn in ons en de ons omringende landen een hoop kwekerijen die veel verschillende planten kweken. Die kweken van elke plant een bepaald aantal planten. Als voorbeeld zal ik de veel gevraagde Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ geven, beter bekend als grootmoeders oorbellen. Onze kweker kweekt daar elk jaar 2500 planten van. 
In de winter worden de jonge plantjes opgepot. Ze hebben ongeveer 7 maanden nodig om uit te groeien tot een mooie leverbare plant. Dus vanaf eind juli zijn de planten mooi genoeg om ze te gaan verkopen. De kweker levert ze aan diverse tuincentra en langzaam maar zeker wordt zijn voorraad kleiner. 
In de winter pot hij weer 2500 nieuwe plantjes op. 
Afhankelijk van de vraag raakt de oude voorraad ergens in april of mei op. 
Als ik dan op een bepaalde dag de laatste Leycesteria verkoop en de volgende dag komt een andere liefhebber voor zo’n zelfde plant, dan kan ik die niet leveren. 
Pas eind juli zijn de nieuwe planten weer leverbaar en dus moet ik weken lang nee verkopen. 
Als bij een bakker volkoren boerenland brood op is, dan wordt er in de nacht nieuwe gebakken en zijn ze de volgende dag weer leverbaar. Maar een tuincentrum is geen bakkerij.

Een lang verhaal om duidelijk te maken dat ik van de week weer heel veel nieuwe planten van de nieuwe oogst binnen heb gekregen.
Nog niet alles is er weer, maar voorlopig heb ik weer nieuwe Leycesteria ‘Purple Rain, Weigela ‘Naomi Campbell’, Albizzia's, dwerg vlinderstruiken, Tetradium, Sambucus nigra ‘Black Lace’, Physocarpus ‘All Black (nieuw!) En nog veel meer lekkere frisse nieuwe planten. 
De moeite waard om een keer te komen kijken.



Weigelia Brigida'

maandag 17 juli 2017

Water geven



Zomer 2017
Afgelopen tijd hebben we allemaal een hoop water moeten geven vanwege hoge temperaturen en langdurige droogte. Veel planten hebben het door ons aller zorgen gered. Vooral planten die net geplant waren, of door jou of ons in een pot geplant waren, zullen blij geweest zijn met een extraatje water.
Bakerpraatjes
Alhoewel het naar mijn idee heel makkelijk is om water te geven is het her en der toch regelmatig mis gegaan. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er omtrent het water geven een hoop bakerpraatjes de ronde gaan. Een van die praatjes is dat je overdag geen water mag geven of in ieder geval niet als de zon schijnt. 
Dat is natuurlijk grote flauwekul. Als je ’s middags om twee uur ziet dat je plant hevig staat te lijden onder de droogte, is het gewoon wreed om tegen die plant te zeggen: “Sorry hoor, lief plantje, ik mag je pas na zes uur vanavond water geven.” Grote kans dat de plant om vijf uur de strijd opgeeft en de pijp aan Maarten geeft, of in het gunstigste geval verdroogde bladranden of hele bladeren heeft. Als een plant droog staat, geef hem dan gewoon water.
De bron
Ik weet wel waar die onzin vandaan komt.
 Op de eerste plaats ben je zuiniger met water als je niet overdag in de zon water staat te geven. Een deel van het water zal namelijk gewoon verdampen en niet aan de planten ten goede komen. Dat we zuinig moeten zijn met water, zeker in droge perioden, staat buiten kijf, maar een plant die staat te verdrogen mag je best redden met een gietertje water.
Op de tweede plaats zijn er mensen die denken dat planten verbranden als je ze overdag water geeft. 
Ook flauwekul. 
Kijk, het zou kunnen gebeuren dat een druppeltje water op een blad als een soort lensje fungeert als de zon erop staat te schijnen. En dan zou het kunnen gebeuren dat er een paar bruine plekjes op het blad verschijnen. Ik zou zeggen: beter een paar bruine plekjes dan een dode plant. Als je trouwens gewoon water geeft aan de voet van de plant, blijven de bladeren droog en heb je ook geen last van bruine plekjes.
Dus, in geval van droogte: gebruik je verstand en geef water aan je plant.


dinsdag 11 juli 2017

De bruidssluier onder de Clematis



Er komen nogal wat mensen voor een bruidssluier. Dat is een snelgroeiende klimplant die in no time een nieuwe pergola of een kale carport vol kan groeien. 
Hij wordt ook wel architectentroost genoemd, omdat ze snel een lelijk gebouwtje aan het oog kan onttrekken. De bruidssluier is best wel een aardige plant als je hem zijn gang laat gaan. Hij bloeit dan met wolken witte bloempjes. Helaas groeit de plant vaak groter dan de aan hem toegewezen plek en dan moet de snoeischaar gehanteerd worden wat vaak ten koste gaat van de bloei. 
Als je het mij vraagt blinkt de plant vooral uit in saaiheid.
Alternatief
Maar Peter, wat is dan volgens jou een mooier alternatief? , wordt mij dan gevraagd. 
Ik antwoord dan: de Clematis ‘Paul Farges'.
Deze geweldig sterke, snelgroeiende, rijkbloeiende Clematis mag je in de lente ergens afknippen, als je dat nodig vindt, en het maakt echt niet uit waar. 
Dan begint ze weer enthousiast te groeien en start eind juni met bloeien en kan daar behoorlijk lang mee doorgaan. De witte bloemen zijn niet groot, maar verschijnen in grote getale. 
Bij mij in de tuin staat ze nu volop te bloeien en van de week zaten er diverse vlinders van de nectar te snoepen. Kortom een goede vervanger van de bruidssluier. ‘Paul Farges’ wordt ook wel eens verkocht onder de naam ‘Summersnow' wat een goed gekozen naam is. 
Laat je geen Clematis vitalba aansmeren, dat is het lelijke zusje.

woensdag 5 juli 2017

Gekke beestjes in de hortensia



Elk jaar komen er mensen bij ons die een probleem hebben met hun boerenhortensia. 
Er zitten een soort plakkerig wit rupsachtig beestje op de takken en vooral de onderzijde van de bladeren. Soms zit er een bruin rondje aan de kop van het witte rupsje. 
Het gaat echter helemaal niet om rupsjes.
 Waar de hortensia last van heeft is de hortensiadopluis. 
Deze luisjes leven bijna een jaar en sterven dan, maar niet voordat ze eitjes afgezet hebben. 
Deze eitjes worden door moeder dopluis afgedekt met witte wasplaatjes die als een soort dakpannetjes over de eitjes gelegd worden om ze tegen natuurlijke vijanden te beschermen. Na een paar weken komen de eitjes uit en zwermen de piepkleine jonge luisjes uit om ergens een lekker plekje te vinden om plantensappen uit de hortensia te slurpen. 
Als ze een lekker plekje hebben gevonden blijven ze daar de rest van hun korte leventje zitten.
Natuurlijk wordt mij gevraagd hoe deze beestjes bestreden moeten worden.
Zoals ik al eens eerder aangaf, hebben luizen een voorkeur voor planten die het om ėėn of andere reden niet naar hun zin hebben. Dat kan bij de hortensia van alles zijn, maar de meest voorkomende oorzaak is het feit dat de plant te veel in de zon staat. 
Vaak in combinatie met te droge grond. De plant raakt hier zo gestrest van, dat ze erg aantrekkelijk wordt voor onze dopluis. 
De beste bestrijding is dus er voor te zorgen dat de plant ontstrest raakt, dus de plant een wat schaduwrijker plekje te geven of extra water. 
Bestrijden met een luizenmiddel is een korte termijn oplossing.   
Je kunt uit pure wanhoop de plant boven de grond afknippen, je bent dan de luizen kwijt, maar de hortensia niet zijn stress, als je tenminste niets aan de groeiomstandigheden verandert.

Een dopluis met eitjes die afgedekt zijn met witte wasplaatjes. 
Dit is trouwens niet de hortensiadopluis, maar een aanverwant soort.