vrijdag 2 april 2021

Pampagras

Pampagras, een gras dat van nature op de pampa in Zuid-Amerika groeit, is de laatste jaren opeens weer zeer populair en veel gevraagd. Dat zal mede komen door het feit dat het erg in is om de mooie graspluimen in een vaas binnen te zetten als decoratie. 
De laatste dagen is de vraag naar pampagras, ook wel pampasgras genoemd, weer stijgende. 
Het is leuk om te vermelden dat er de laatste jaren een hoop verschillende rassen zijn. 
De gewone Cortaderia selloana, want dat is de wetenschappelijke naam van dit gras, wordt ongeveer 175 cm hoog en de mooie pluimen bloeien op twee en een halve meter hoogte. 
Vindt je dat wat hoog, neem dan de selectie "Pumila", daarvan bloeien de pluimen op anderhalve meter hoogte. Beter nog koop je de selectie ‘Evita’, zelfde hoogte, maar eerder en rijker bloeiend. Er bestaat ook een minipampagras, luisterend naar originele naam "Minipampa" Helaas slecht winterhard, of eigenlijk niet. Mensen die graag teleurgesteld worden, kopen de rose bloeiende ‘Rosea’ . 
De teleurstelling bestaat uit het feit dat de plant gewoon zilverwit bloeit. 
Ze hebben echt een mediterraan klimaat nodig om een rose gloed op de pluimen te krijgen. Het internet staat vol met fraaie foto’s van rose pluimen. Om er maar eens een moderne term tegen aan te gooien: fake news. (Heb je er ooit eentje rose zien bloeien in een tuin in ons land?) Een tip van mij: wacht nog tot begin april met de aanschaf van pampagras, afgelopen winter heeft het flink gevroren. 
Begin april weet ik zeker of de planten dat overleeft hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten