vrijdag 2 april 2021

Ijsheiligen

 

Veel mensen raken vervreemd met de natuur en zien Google als de nieuwe alwetende.       Als in februari het zonnetje de thermometer tot 20 graden Celsius laat stijgen is voor velen de lente aangebroken en komt de vraag naar vlijtige liesjes en hangpetunia’s los.

Mede mogelijk gemaakt door het internet waar plaatjes van bloeiende plantjes het tuiniershart sneller doen kloppen. 

Al eeuwen is er de oude tuinderswijsheid dat vorstgevoelige plantjes pas na de ijsheiligen naar buiten mogen. Nu weet bijna niemand meer wie dat waren, maar dat zijn heiligen wier feestdagen rond half mei gevierd worden. Pas als de ijsheiligen voorbij zijn, is het veilig om vorstgevoelige plantjes te planten of te zaaien. Meestal is het na half april wel veilig, maar tot half mei moet het weerbericht in de gaten gehouden worden en dient er actie ondernomen te worden bij dragende koude en snijdende wind.

Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil en mei dat maandje zoet, draagt nog wel eens een witte hoed. Vanwege de opwarming van de aarde lijken die oude tuinspreuken niet meer van toepassing, maar laat je niets wijsmaken. Ze zijn nog steeds up to date .

Kijk maar naar het weer van afgelopen dagen, eerst kans op nachtvorst, dan weer over de 20 graden en dan zakt het weer naar fris.

Geen vlijtig liesje die dat prettig vindt. Laat je niet gek maken.

Ook al bieden wij nu de eerste geraniums aan, wil dat niet zeggen dat ze zonder zorgen naar buiten mogen. De winterviolen zijn bijna op op de kwekerijen en omdat de tafels anders allemaal leeg zouden staan, zetten wij voorzichtig al wat perkplanten en Oleanders neer.

Voor de liefhebbers en de gokkers.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten