zondag 4 april 2021

Giftige planten

Veel mensen raken vervreemd van de natuur en zien Google als de nieuwe alwetende.

Hele lijsten halen mensen van het internet met planten die giftig zouden zijn voor vogels, katten, honden en kleine kinderen.

Laat ik beginnen met te vertellen dat er weinig planten zijn die er op uit zijn om een dier of een mens te doden. De planten willen dat je van ze afblijft en dat je ze niet op eet.

Daarvoor hebben ze diverse methoden ontwikkeld.

Ze hebben scherpe stekels, een vieze lucht of een bittere smaak.

De meest bekende giftige plant voor in de tuin is waarschijnlijk de Taxus.

Die is smerig bitter. Als je daarvan de blaadjes zou kauwen geeft dat zo een vieze smaak dat je ze direct uitspuugt. Ben je eigenwijs en eet je stug door dan zorgen bepaalde stoffen ervan dat je de boel uitbraakt. Mocht je het leven niet meer zien zitten en je blijft toch door eten dan bestaat de kans dat je wens vervult wordt. Voor vrolijke vogels, katten en honden en voor onschuldige kindertjes hoef je de Taxus echter niet te rooien.

Er komen in de vrouwelijke Taxus rode besjes die zoet en eetbaar zijn. De bittere pit die erin zit is echter weer niet gezond. Erop kauwen geeft weer die bittere smaak en heel inslikken lijkt wel wat op Russische roulette, maar kan geen kwaad. In de Taxus stikt het vaak van de vogels die er heerlijk in kunnen schuilen en lijsters en merels zijn dol op de bessen. Nog nooit een dode vogel zien liggen onder de Taxushaag.

Wist je trouwens dat de Taxus een inheemse plant is. In de tijd van Robin Hood werd Taxushout uit onze bossen geƫxporteerd naar Groot-Brittanniƫ om er bogen van te maken. Op die manier was Taxus wel dodelijk voor de mens.

Voor gedomesticeerde  paarden, runderen , schapen en geiten is Taxus wel giftig. Die zijn in de loop van hun fokprogramma het contact met de natuur verloren. De wilde vormen van deze dieren weten wel beter.

Verleden week kwam er iemand terug met een Camellia omdat die volgens internet giftig zou zijn voor haar puppy, maar daar is nog nooit een hond aan gestorven.

Zo zijn er heel veel planten die giftige stoffen bevatten, maar waar je niet zo bang voor hoeft te zijn. Wie heeft er aardappelen in zijn moestuin staan of tomaten. Hartstikke giftig, maar de knollen van de aardappel en de vruchten van de tomaat zijn eetbaar. Buxus, Rhododendron, Hedera, Digitalis, Aconitum. Ze worden door bezorgde ouders uit de tuin geweerd. Maar als het kind buiten gaat spelen, wie houdt ze dan in de gaten? Welke plantaardige gevaren komen ze tegen onderweg naar school. 

Voed je kinderen normaal op, geef ze gewoon te eten en maak ze niet bang voor de natuur. Je prikken aan een roos, je snijden aan riet, jeuk krijgen van een brandnetel, uit een boom vallen en ontdekken dat niet alles naar spinazie smaakt hoort bij je ontwikkeling.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten