donderdag 25 oktober 2018

Vreemd fruit


Vorige week hebben we weer een vrachtwagen vol leuke en bijzondere heesters binnengekregen. 
Veel planten die je bij geen enkele andere Intratuin zult vinden, sterke dwergvlinderstruiken, bijzondere bruidsbloemen, aparte Chinese rozen enzovoorts.

Er zitten ook een paar vreemde fruitsoorten bij zoals een grootbessige vlier (voor zeer gezonde en lekkere jam!), de Saskatoon bes en de roodbessige kornoeljes.

De Saskatoon bes is een selectie van de Amelanchier alnifolia, inderdaad een familielid van ons krentenboompje. Deze bes, die door de Amerikaanse indianen veel gebruikt werd en waarschijnlijk nog steeds wordt, is zeer gezond en lijkt wel wat op de Amerikaanse bosbes. De Amerikaanse bosbes doet het niet op onze kleigrond. De Saskatoon bes wel. 
Naast besleverencier ook een fraai bloeiende heester met prachtige herfstkleuren.

Waar ik ook blij mee ben is de roodbessige kornoelje, de Cornus mas, dit is een oersterke struik die laat in de winter bloeit met gele bloempjes en in de zomer rode bessen geeft. 
Die zijn rauw zuur van smaak, maar ze puilen uit van de vitamine C en met wat suiker is er een lekkere jam van te maken met een karakteristieke smaak. 
In het oosten van Europa wordt deze bes volop gekweekt en daar zijn een aantal grootbladige selectie bekend. Eén van die selecties heet 'Jelico' en die geeft bessen zo groot als kleine pruimpjes. Voor de liefhebber heb ik daar ook een aantal van binnengekregen.

Het is nog steeds mooi weer, dus kom gerust binnenkort langs om in ons fraaie assortiment 
struiken te snuffelen. 
Bloeiende Cornus mas 'Jelico'
Nog net niet rijpe vruchten van de Jelico

Saskatoon Berry
Vlier



 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten