vrijdag 12 oktober 2018

12-10-18


Vandaag is het 12 oktober 2018, afgekort tot 12-10-18.
Grappig is dat dat ook de afkorting is van de meest gebruikte kunstmest ter wereld. Veel mensen begrijpen niet precies waarom de naam van een kunstmest uit getalletjes bestaat. Dat heeft te maken met de verhoudingen van stikstof, fosfor en kalium die in de meststof zit. Kunstmest zou eigenlijk minerale meststof moeten heten, want in deze tijd waarin het woord biologisch een soort toverwoord is geworden geeft het woord kunstmest een vieze smaak in de mond bij veel consumenten.
 Dat zou helemaal niet nodig hoeven zijn , want de stikstof, fosfor en kalium komen gewoon uit de natuur. Het enige kunstige eraan is dat de drie stoffen in een verhouding worden samengevoegd die in de natuur niet voorkomt. 12 procent stikstof (N) , 10 procent fosfor (P) en 18 procent kalium (K) is dus een NPK meststof in een verhouding die zeer gemiddeld is en waar de meeste planten mee uit de voeten kunnen. Natuurlijk kunnen ze de NPK meststof maken in elke denkbare verhouding, vandaar dat er zoveel verschillende minerale meststoffen bestaan.

Planten hebben om te groeien stikstof, fosfor en kalium nodig en het maakt ze niet veel uit of deze stoffen uit een zak kunstmest komen of uit een zak gedroogde koemest, om maar een organische meststof te noemen. Nadeel van kunstmest is dat het totaal niets voor het bodemleven doet en niet bijdraagt aan verbetering van de grond. Voordeel is dat het zeer geconcentreerd is en dat de voedingsstoffen snel beschikbaar zijn voor de plant. Het heeft daarom alleen zin het te strooien als de planten het goed kunnen gebruiken, dus van april tot en met augustus. Geef het regelmatig in lage doseringen.

Organische mest is uitstekend voor het bodemleven en maakt de grond beter bewerkbaar. Nadeel voor hongerige planten of arme grond is dat de voedingstoffen in lage doseringen aanwezig zijn en dat het langzaam over een lange periode vrij komt. Er wordt vaak veel te weinig van gegeven in te kleine porties. Organische mest kan het hele jaar door gegeven worden.

Het beste is bemesten met organische mest en in het groeiseizoen bijsturen met minerale meststof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten