donderdag 1 november 2018

Taxus als vervanger van Buxus


Dat de Buxus het veld gaat ruimen is duidelijk.
Ik heb het al een paar keer gehad over enkele kandidaat vervangers. Ik wilde het hier nu hebben over de Taxus als mogelijke vervanger van het rupsenmaal Buxus.

Taxus is te verkrijgen in een hoop soorten en rassen. De meest bekende,Taxus baccata, wordt al eeuwen gebruikt voor hagen, meestal wat hogere.
(Wist je trouwens dat de Taxus een inheemse plant is?) Ze laat zich echter ook gewillig tot lage haagjes knippen.
Taxus heeft de naam langzaam te groeien, maar dat is maar waarmee je het vergelijkt. Een centimeter of 20 per jaar is geen bijzonderheid. Duidelijk iets meer dan de geplaagde Buxus. Zoek je een Taxus die wat groeisnelheid in de buurt komt van de Buxus dan zal je het in andere soorten moeten gaan zoeken. Een van de soorten met een grote variĆ«teitenrijkdom is de Taxus media. De meest bekende rassen zijn de vrouwelijke ‘Hicksii’  en de wat trager groeiende mannelijke ‘Hillii’

Dit zijn twee tamelijk smal opgaande rassen, wat voor een haagje wel ideaal lijkt, maar het eigenlijk niet is. Smal opgaande planten hebben de neiging om weinig energie te steken in hun onderkant, met als resultaat een haagje met aan de onderzijde kale gaten tussen de planten.

Beter is het rassen te kiezen die de neiging hebben iets meer in de breedte te groeien. Dan krijg je een mooie, volle heg.

Op dit moment hebben we de rassen 'Groenland', met donkergroen glimmend loof, en 'Farmen' met meer Buxusgroen loof. Op de achtergrond ben ik met een kweker nog met andere rassen aan het experimenteren.



Taxus mdia 'Groenland'
Taxus Baccata


Taxus media 'Farmen'

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten