dinsdag 8 augustus 2017

Bosgrond



Ik moet altijd glimlachen als mensen tegen mij zeggen dat ze een flinke laag bosgrond in hun tuin verwerkt hebben. Neem van mij aan: bosgrond is geen grond uit het bos.
Verboden
Vroeger gingen boeren met paard en wagen de bossen in om de vruchtbare toplaag af te graven. Deze grond werd gebruikt om hun landbouwgrond te bemesten. Op een gegeven moment was er zoveel grond uit de bossen gegraven dat de bossen er onder gingen leiden. Het werd dus van hogerhand ten strengste verboden om nog grond uit de bossen te halen. Niemand mag dus nog bosgrond kopen of verkopen.
Zandgrond
Veel tuiniers die op zware kleigrond hun hobby beoefenen willen graag de moeilijk bewerkbare klei vervangen door makkelijker te bewerken grond. Niets lieflijker natuurlijk dan bosgrond, dus dat wordt her en der aangeboden. Omdat niemand bosgrond mag verkopen, is die bosgrond dus wat anders. De meeste zogenaamde bosgrond is gewoon humusrijke zandgrond dat waarschijnlijk ergens in Brabant of op de Veluwe vrijkomt bij de aanleg van wegen of huizen. Soms wordt er nog wat gft-compost door gemengd.
Zandbak
Is het erg om kleigrond te vervangen door die zogenaamde bosgrond?  Nee, helemaal niet, maar hou er wel rekening mee dat onze kleigrond dan misschien wel moeilijk te bewerken is, maar wel vruchtbaar. De zogenaamde bosgrond is inderdaad veel makkelijker te bewerken, maar is na enkele jaren veranderd in een soort zandbakkenzand. Planten die van arme grond houden, zoals lavendel en Lavatera zullen het goed doen op deze grond, maar planten die van voedselrijke grond houden , zoals de roos, zullen snel een kwijnend bestaan leiden. Die zogenaamde bosgrond moet dus jaarlijks flink verrijkt worden met compost en potgrond als je planten in je tuin wilt hebben die van voedselrijke grond houden.
Mengen
Vergeet ook nooit om de verschillende grondsoorten met elkaar te mengen. Planten hebben er een hekel aan als ze steeds een andere laag grond tegenkomen als ze met hun wortels de diepte in willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten