woensdag 23 augustus 2017

De buxusmot

Heb jij ook mot met de Buxusmot?
Dan zijn er eigenlijk maar twee opties:
de strijd tegen de rupsen aangaan, of deze strijd niet aangaan en de Buxus rooien. Je verliest dan misschien wel de strijd ( en je Buxus) , maar je wint wel de oorlog tegen die motten en hun kroost.
De strijd kun je op diverse voeren. Je kunt een chemische oorlog voeren, of je kunt de natuur erbij betrekken en een biologische aanpak ter hand nemen.

Natuurlijk proberen we met zijn allen het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk te vermijden.
Het moet mij wel van het hart dat als de rupsen de teerbeminde Buxus aan beginnen te vreten, er bij een hoop liefhebbers een soort waas voor de ogen komt en dat het gebruik van verboden middelen niet geschuwd wordt. Middelen die wij niet meer willen of mogen verkopen, worden grootschalig via het internet besteld in België.
Daar gaan we dan met onze goede bedoelingen.
Enfin, we gaan er van uit dat ook jij kiest voor de biologische aanpak. Het beste biologische middel bevat pyrethrinen. Dat is een stof uit een plant, Pyrethrum een chrysantachtige, die luizen en rupsen dood.
Bacteriën
Een heel andere aanpak is het gebruik van rupsdodende bacteriën.  Fijn van deze methode is dat het heel lief is voor al het leven, behalve als het om rupsen gaat. Deze bacterie, Bacillus thuringiensis, is zeer selectief en kan binnen enkele uren de populatie rupsen decimeren.
Ik zag vandaag weer de eerste motten van de derde generatie vliegen. Eitjes zullen dus zeer binnenkort gelegd worden en dan begint na korte tijd de volgende schanspartij der buxusmotten.
Hou je bollen en hagen dus in de gaten.
Voor de liefhebber hebben we een aantal potjes van deze rupsendoders weten te bemachtigen.
Met 1 gram kun je 10 liter spuitstof maken waar je een hoop Buxussen mee kunt behandelen.
Er zitten 10 porties in 1 verpakking.
Geen Japanse hulst op kleigrond.
Voor iedereen die de strijd tegen de mot wil staken, de Buxus wil rooien en iets anders wil planten, hebben wij een aantal alternatieven op een rijtje gezet. De veel genoemde Japanse hulst, Ilex crenata ‘Dark Green’ , zit daar niet bij, die doet het namelijk beslist niet op onze kalkrijke kleigrond. Tuinier je op zure zandgrond ( bij paleis het Loo bijvoorbeeld) of op venige grond dan is die Japanse hulst wel een optie.
Heb je je kleigrond heel goed aangepast, dan bestellen we deze plant met plezier speciaal voor jou.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten