zondag 11 juni 2017

Planten willen eten



Veel mensen vinden het afschuwelijk om een hond, paard of ander dier te zien dat van zijn eigenaar te weinig eten krijgt. Er is zelfs een Partij voor de Dieren.
Toch valt het mij op dat heel veel mensen geen flauw benul hebben dat hun planten ook eten nodig hebben. Veel planten staan te verhongeren, zeker als ze in een pot staan. 
Als planten konden roepen dat ze honger hadden, zouden veel mensen met hun vingers in hun oren staan omdat ze gek worden van het gezeur.
Planten hebben niet alleen water nodig, maar ook voedingsstoffen die wij meestal mest noemen.
Mooiste opmerking van een klant die ik vertelde dat haar planten honger hadden, was: “Maar Peter, in de natuur wordt toch ook niet gemest?”
Dat klopt, maar in de natuur staan niet op vrijdag de groencontainers klaar om door de vuilnisman geleegd te worden. In de natuur wordt bijna niets afgevoerd. 
In de tuin is dat anders. 
Daar verdwijnt veel blad en snoeiafval in de groene kliko. In dat groene afval zitten veel voedingsstoffen opgeslagen en die verdwijnen week in, week uit uit de tuin. 
Bijmesten dus.
Planten in potten en manden hebben het nog moeilijker. 
Die moeten al hun voeding uit de grond halen die in die pot of mand zit. 
In nieuwe potgrond zit wel wat voeding, maar dat is meestal te weinig om de planten vol te laten groeien en rijk te laten bloeien. 
Hoe groter de pot, hoe beter de potgrond en hoe beter de water- en voedselvoorziening, hoe langer en hoe meer je plezier zult beleven van je planten.
Als er te weinig mest gegeven blijft worden, overweeg ik maatregelen te nemen en richt ik de Partij voor de Planten op ;-)


Weldoorvoede Hosta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten