maandag 4 december 2017

Kerstbomen en suikerbieten

Kerstbomen komen niet uit een bos.
Ik hoor regelmatig van mensen dat ze het eigenlijk maar zielig voor de kerstboom vinden om hem in huis te nemen. Alsof de spar uit een bos gespit wordt, of alsof de denneboom, die ooit zou kunnen groeien tot een woudreus, in de kiem gesmoord zou worden.
Neem van mij aan: de kerstbomen worden met miljoenen tegelijk gekweekt met maar ėėn doel: enkele weken dienst doen om als kerstboom te fungeren en gezelligheid in jouw huis te brengen. Net zoals snijbloemen gekweekt worden voor ėėn of twee weken sfeer en suikerbieten gekweekt worden om  bijvoorbeeld je koffie te zoeten. Ik heb nog nooit iemand gehoord die medelijden had met die miljarden suikerbieten die in de bloei van hun leven uit de grond gehaald worden.
Vergeet niet dat zowel de suikerbiet als de kerstboom in de tijd dat ze op het land staan, heel veel lucht zuiveren en zuurstof produceren. Al die kerstbomen leveren daar jaarlijks een belangrijke bijdrage aan. Elk  jaar worden er miljoenen kerstbomen omgezaagd, maar er worden elk jaar ook weer miljoenen kerstbomen geplant, want volgend jaar en de jaren erna is het immers ook weer kerstfeest.
Ween dus niet om de kerstboom en als je mij een plezier wil doen, plant dan ook geen kerstboom met kluit in jouw tuin. Ze leiden vaak een kwarrig bestaan en echt mooi willen ze vaak niet meer worden. Heb je nog plek over in je tuin, plant dan een mooie bloeiende struik of een fruitboom, daar heb je tenminste wat aan. Bovendien kun je daar ook leuk kerstverlichting in hangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten