maandag 4 december 2017

Kerstroos



De Helleborus niger, de enige echte kerstroos, was na jaren en jaren splitsen ten behoeve van de vermeerdering zo zwak en ziek geworden dat het niet meer verantwoord was om de plant aan de liefhebbers te verkopen. 
Het was tijd om "nieuw bloed" in de plant te krijgen. Kwekers zijn daar de afgelopen jaren druk mee bezig geweest. Bij dat introduceren van nieuwe bloedlijnen werd niet alleen stuifmeel gebruikt van Helleborus niger, maar ook dat van andere soorten Helleborus.   
Niet alle kruisingen gaven nakomelingen met een bevredigend resultaat, maar na jarenlang selecteren komen er de laatste jaren heel veel nieuwe kerstrozen op de markt die blaken van gezondheid. Sommige rassen als ‘Jacob’ en ‘Joshua’ lijken in alles op de ouderwetse kerstroos met haar mooie, zuiverwitte bloemen. 
Het zijn rassen die ik weer zonder problemen aan durf te bieden, wetende dat ze bij jou in de tuin goed zullen groeien en bloeien.

Er zijn tegenwoordig ook een hoop halfbloed kerstrozen te koop die naast mooie bloemen, waar vaak nog een groentint inzit die ze geërfd hebben van hun vader of moeder, ook nog eens extra opvallen door hun fraaie blad.

Bloeide de oorspronkelijke kerstroos helemaal niet met kerst, de planten werden door gespecialiseerde kwekers in kassen speciaal voor kerst in bloei getrokken, veel nieuwe rassen hebben diverse bloeitijden. Zo zijn er rassen die van nature nu al in bloei beginnen te komen en rassen die veel later in de winter of lente hun mooie bloemen ten toon spreiden.

Eėn van de vroegst bloeiende heet ‘Winterbells' met groenachtig bloemen die naar mijn idee beter ‘Autumnbells' genoemd had moeten worden omdat ze weken geleden al in knop stond.

We hebben op dit moment al weer een leuk assortiment Helleborus staan. 
Dus kom een keer langs om te kijken en te bewonderen.




Kerstbomen en suikerbieten

Kerstbomen komen niet uit een bos.
Ik hoor regelmatig van mensen dat ze het eigenlijk maar zielig voor de kerstboom vinden om hem in huis te nemen. Alsof de spar uit een bos gespit wordt, of alsof de denneboom, die ooit zou kunnen groeien tot een woudreus, in de kiem gesmoord zou worden.
Neem van mij aan: de kerstbomen worden met miljoenen tegelijk gekweekt met maar ėėn doel: enkele weken dienst doen om als kerstboom te fungeren en gezelligheid in jouw huis te brengen. Net zoals snijbloemen gekweekt worden voor ėėn of twee weken sfeer en suikerbieten gekweekt worden om  bijvoorbeeld je koffie te zoeten. Ik heb nog nooit iemand gehoord die medelijden had met die miljarden suikerbieten die in de bloei van hun leven uit de grond gehaald worden.
Vergeet niet dat zowel de suikerbiet als de kerstboom in de tijd dat ze op het land staan, heel veel lucht zuiveren en zuurstof produceren. Al die kerstbomen leveren daar jaarlijks een belangrijke bijdrage aan. Elk  jaar worden er miljoenen kerstbomen omgezaagd, maar er worden elk jaar ook weer miljoenen kerstbomen geplant, want volgend jaar en de jaren erna is het immers ook weer kerstfeest.
Ween dus niet om de kerstboom en als je mij een plezier wil doen, plant dan ook geen kerstboom met kluit in jouw tuin. Ze leiden vaak een kwarrig bestaan en echt mooi willen ze vaak niet meer worden. Heb je nog plek over in je tuin, plant dan een mooie bloeiende struik of een fruitboom, daar heb je tenminste wat aan. Bovendien kun je daar ook leuk kerstverlichting in hangen.



maandag 13 november 2017

Gekrulde rooie



De Leucothoe is een leuk groenblijvende struikje dat in de wintermaanden de show steelt door mooi rood te verkleuren. Voor ik daarover verder ga, wil ik eerst even iets zeggen over het uitspreken van de wetenschappelijke naam. De eu  wordt in deze naam uitgesproken als ui en de oe  aan het einde wordt bij deze plant uitgesproken als twee aparte klinkers, dus o en é.
Je zegt dus [Lui-ko-to-é] en geen [Leuke-toe] of zo iets. 
Neem het me maar niet kwalijk dat ik het zeg, dat is de leraar in mij.
Enfin, de Leucothoe is dus een groenblijvende plant van een centimeter of 60 hoog die in de lente bloeit met trosjes witte klokjes. Die bloemen zijn echter bijzaak. 
De hoofdsierwaarde zit in het feit dat het blad in de herfst en winter, onder invloed van de lage temperatuur , prachtig rood verkleurd. Het eerste ras dat een jaar of 20 geleden op de markt kwam heette ‘Scarletta’. Die naam bleek niet echt geldig te zijn en werd verder bekend onder de naam ‘Zeblid’. 

Op de kwekerij van één van onze kwekers vond de eigenaar een jaar of 10 geleden een Zeblidplant met een vreemd takje. 
De blaadjes waren door een of andere spontane mutatie allemaal een beetje gedraaid . De kweker nam stekjes van deze plant en kweekte er een leuk partijtje van. Hij bracht de plant op de markt en noemde haar ‘Curly Red’. Ik was één van de eerste die de plant in het assortiment opnam. 
Het was echt een bijzonder noviteitje, maar de reacties waren wisselend. Veel mensen dachten dat de plant ziek was of last van luizen had. 
De verkoop viel in het begin een beetje tegen. 
Smaken en meningen veranderen echter en op dit moment is de Curly Red één van de best verkochte Leucothoe's.
Leucothoe is in de verte familie van heideplanten en Rhododendrons. 

Dat geeft al aan dat de plant van iets zure, losse grond houdt. Onze zware kleigrond kan dus het best gemengd worden met gewone potgrond. Gebruik nooit tuinturf of bemeste tuinaarde. In potten doet de plant het uitstekend.

zaterdag 4 november 2017

Speciale bloembol



Sieruien zijn in. 
Het zijn prachtige bloemen die ook nog eens in de smaak vallen bij diverse nectarzoekende insecten. Wat het aantrekken van de aaibare hommels betreft is er ėėn sierui die er met kop en schouders boven uitsteekt en dat is de Bulgaarse sierui. 
Deze sierui die vroeger naar de wetenschappelijke naam Allium sicilum  luisterde heet tegenwoordig officieel Nectaroscordum sicilum en dat is jammer. 
Afgezien van het feit dat deze naam bijna niet uit te spreken is, herkend bijna niemand deze plant als een sierui.
De mooie crèmewitte bloemen hangen aan het begin van de bloei sierlijk naar beneden, maar als de hommels hun werk gedaan hebben, buigen ze helemaal naar boven. 
De uitgebloeide bloemen blijven nog heel lang decoratief. 
Als je aan blad of bloemstengel komt, verspreid de plant een knoflooklucht die nog sterker is dan die van de echte knoflook. 
Niet vreemd dat deze fraaie bol ook als honingknoflook te boek staat. In de keuken wordt de plant echter niet gebruikt.
Net als alle winterharde bloembollen kun je deze bloembollen de komende weken nog planten om er in de lente van te kunnen genieten. 
Naar de moeilijke naam hoef je bij ons niet te zoeken, wij bieden hem aan onder de oude naam: Allium.


vrijdag 27 oktober 2017

Winterharde cyclamen.



Veel mensen weten niet dat er naast de kamerplantcyclaam ook totaal winterharde cyclaampjes bestaan. En dat is jammer, want het zijn ijzersterke vaste planten die jaar in, jaar uit kleur brengen op het moment dat alle andere vaste planten er wat bloeien betreft een punt achter zetten. 
De eerste cyclaam die bloeit in de herfst is de Cyclamen hederifolium die inderdaad blaadjes heeft die op een Hedera (klimop) lijken . 
Ze bloeien met roze of witte bloemen. Als deze cyclaam uitgebloeid is, neemt de Cyclamen coum het stokje over en bloeit verder tot in de winter.
Cyclamen groeien graag op plekken waar andere vaste planten het te donker en of te droog vinden. Daar kunnen ze in de loop der jaren prachtige bloementapijtjes vormen. 
Cyclamen worden vaak als knol aangeboden, maar als plantje geplant is het slagingspercentage veel beter.
Over knollen en bollen gesproken: vergeet niet nu je sneeuwklokjes, sieruien, kievitsbloempjes, keizerskronen, boshyacinthen, narcisjes, tulpen enzovoorts, enzovoorts te planten. 
Het is er NU de tijd voor.



vrijdag 6 oktober 2017

Inspiratie opdoen



Vorige week ben ik voor de zoveelste keer naar het arboretum in Kalmthout, België geweest. Dat is een prachtig arboretum waar heel veel verschillende bomen en struiken staan. 
Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe de jonge planten die wij op ons tuincentrum verkopen eruit gaan zien als ze volwassen zijn. Altijd nuttig om dat soort informatie door te kunnen geven. 
Zo staan er heel veel  verschillende toverhazelaars, Japanse kweeën, botanische appels, sierkersen en nog heel veel meer. Gelukkig zitten er ook heel veel planten bij die ik nog niet ken , zodat ik iedere keer weer wat bijleer.
Vandaag was het extra interessant omdat er een plantenverkoop was met vele kraampjes waar diverse kwekers hun meestal nog onbekende planten aanbieden. 
Elk jaar weet ik daar wel weer iets leuks te bemachtigen. 
Het zal wel een soort afwijking van mij zijn, maar ik ben altijd op zoek naar planten die niet alleen voor mijn tuin interessant zijn maar voor alle tuinen in ons land. 
Kom ik dus een plant tegen die het bij mij in de tuin goed doet, dan zorg ik ervoor dat die plant bij een kweker terechtkomt die die plant voor mij gaat vermeerderen zodat ze op ons tuincentrum aangeboden kunnen worden. 
Soms is het gelijk al duidelijk dat een plant een gouden toekomst wacht. 
Zo was ik een aantal jaren geleden in Kalmthout en zag ik de dwergpluimhortensia ‘Bobo’ staan.  
Ik heb direct met mijn hortensiakweker gebeld en 2 jaar later kon ik als één van de eerste deze plant in ons land aanbieden. 
Dat geeft mij altijd weer een kik.

Het is altijd leuk om inspiratie op te doen in andermans tuin of in een arboretum.
Als je nog nooit in een arboretum bent geweest dan is Kalmthout een aanrader. 
Dichter in de buurt heb je onder andere arboretum Trompenburg in Rotterdam. 
Er zijn er vele in ons land. 
Maar let op, niet alles wat je in een arboretum ziet is te koop, bijzondere planten wachten soms op de dag dat ze ontdekt worden door het grote publiek. 
Heb je iets leuks gezien, laat het mij gerust weten.


Hydrangea 'Bobo'