Als je hier wat langer bent , zie je de verschillen natuurlijk duidelijk.
Hetzelfde geldt voor de beuk en de haagbeuk. Ze lijken in eerste instantie sprekend op elkaar: ovale groene blaadjes, bruine takjes en aan allebei blijft in de winter een gedeelte van het oude blad aan de planten hangen. Ook hier geldt: wie hier wat langer is en goed kijkt ziet de overduidelijke verschillen.
Ik heb er op dit blog in oktober 2016 al een verhelderend verhaaltje over geschreven. Dat het nog niet door iedereen gelezen is, blijkt wel over de vele vragen die ik over deze planten krijg.
Het seizoen van de planten uit de volle grond is weer aangebroken, dus de vraag: zijn de beukenhagen al binnen wordt weer vele malen gesteld. De leraar in mij zegt dan dat de beuken en haagbeuken inderdaad weer binnen zijn en dat beukenhagen geen planten zijn, maar een haag van beuken, niet te verwarren met de haagbeukenhaag, want dat is namelijk een haag van haagbeuken. Lekker verwarrend hè?
Beuk, Fagus sylvatica, is wat mooier en statiger dan de haagbeuk, Carpinus betulus.
Onthoud goed dat beuken van nature niet graag op onze kalkrijke kleigrond groeien en dat haagbeuken dat wel doen.
Mijn vraag : “ Wat heb je liever: een mooie haag van een minder mooie plant of een lelijke haag van een mooie” is er een om goed te overwegen.
Lang verhaal kort makend: beuken, haagbeuken en ook de liguster uit de volle grond zijn er weer en kunnen geplant worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten