maandag 18 november 2019

Japanse Kwee


Tuinieren is vooruitzien. 
Als je in de lente wilt genieten van tulpen of sieruien, dan zul je nu actie moeten ondernemen.
Minder spoedeisend is het planten van de sierkwee. 
Dat is een van de eerste heesters die in de lente de tuin op zal fleuren met schitterende bloemen in de kleuren wit, rose, oranje en rood. 
Mooi aan de Japanse kwee is dat ze het perfect zal doen op kleigrond, iets waarvan je de veel bewonderde Camellia niet kunt beschuldigen. 
Goed, de Japanse kwee is bladverliezend, maar daar staat tegenover dat ze heerlijk geurende, gele vruchten kan geven, die door de liefhebber tot een smakelijke gelei verwerkt kan worden.
De Japanse kwee bloeit vroeg in de lente, precies vlak voor het moment dat de meeste mensen weer zin hebben om in de tuin te gaan werken. 
En dat is jammer, want als die mensen ergens in april de lentekriebels krijgen, is de Japanse kwee al bijna uitgebloeid of uitverkocht.
Daarom is het verstandig om die prachtige, het eind van de winter verkondigende plant nu te planten. 
We hebben op dit moment een bijzonder leuk assortiment met onder andere de wit bloeiende ‘ Nivalis’ , die ik privé als leiheester aan het kweken ben en de zeer aparte ‘Toyo Nishiki' met wit en rose bloemen aan één plant.

woensdag 6 november 2019

Haagbeukhaag

Als je net van mars komt en je ziet een hond en een kat naast elkaar lopen, denk je waarschijnlijk dat het een en hetzelfde dier is. Ze hebben tenslotte allebei 4 poten , een kop en een staart en zijn allebei behaard. 
Als je hier wat langer bent , zie je de verschillen natuurlijk duidelijk.
Hetzelfde geldt voor de beuk en de haagbeuk. Ze lijken in eerste instantie sprekend op elkaar: ovale groene blaadjes, bruine takjes en aan allebei blijft in de winter een gedeelte van het oude blad aan de planten hangen. Ook hier geldt: wie hier wat langer is en goed kijkt ziet de overduidelijke verschillen.
Ik heb er op dit blog in oktober 2016 al een verhelderend verhaaltje over geschreven. Dat het nog niet door iedereen gelezen is, blijkt wel over de vele vragen die ik over deze planten krijg. 
Het seizoen van de planten uit de volle grond is weer aangebroken, dus de vraag: zijn de beukenhagen al binnen wordt weer vele malen gesteld. De leraar in mij zegt dan dat de beuken en haagbeuken inderdaad weer binnen zijn en dat beukenhagen geen planten zijn, maar een haag van beuken, niet te verwarren met de haagbeukenhaag, want dat is namelijk een haag van haagbeuken. Lekker verwarrend hè? 
Beuk, Fagus sylvatica, is wat mooier en statiger dan de haagbeuk, Carpinus betulus.
Onthoud goed dat beuken van nature niet graag op onze kalkrijke kleigrond groeien en dat haagbeuken dat wel doen.
Mijn vraag : “ Wat heb je liever: een mooie haag van een minder mooie plant of een lelijke haag van een mooie” is er een om goed te overwegen.
Lang verhaal kort makend: beuken, haagbeuken en ook de liguster uit de volle grond zijn er weer en kunnen geplant worden.