zaterdag 29 december 2018

In memoriam David Austin


Van de week bereikte mij het droeve nieuws dat David Austin overleden is. 
David Austin was een Engelse rozenkweker die een ware revolutie teweeg bracht in rozenland. 
Als jongere man vroeg hij zich af of het mogelijk was om twee groepen rozen met elkaar te combineren. 
Aan de ene kant waren daar de ouderwetse rozen met hun prachtige vormen, kleuren en geuren die als nadeel hadden dat ze vaak maar één keer per jaar bloeiden. Aan de andere kant waren er de moderne rozen die meerdere keren per jaar konden bloeien, maar wat vorm, kleur en geur niet echt om over naar huis te schrijven waren. 
Zou het niet mooi zijn , dacht David Austin, als ik mooie, geurende rozen kon kweken waar de mensen langer plezier van zouden hebben.
In de jaren zestig van de vorige eeuw is hij begonnen met kruisen van de twee groepen rozen en daar kwamen uiteindelijk de zogenaamde Engelse rozen uit, meer bekend als de David Austin rozen. 
Rozen als Gertrud Jekyll en Heritage zijn nu nog bekend, maar David Austin is niet stil blijven zitten en op mijn verzoek is iemand van die kwekerij verleden jaar met Intratuin wezen praten. 
Ik wilde namelijk de nieuwere en betere David Austin soorten aan gaan bieden die sterker en gezonder waren dan de eerste die op de markt kwamen. 
Ik ben er dan ook best trots op dat ik dat voor elkaar gekregen heb.
David Austin Rozen zijn vooral in Groot Brittannië zeer geliefd, dat kon ik van het jaar met eigen ogen zien toen ik op de Chelsea flower show rondliep. 
Verreweg de drukste stand was de David Austin stand.

David Austin is 92 jaar geworden en zal in zijn rozen door blijven leven.



dinsdag 4 december 2018

Kerstbomen

Ze zijn er weer!
Aan dat soort mijlpalen, als ik het zo mag noemen, kun je zien hoe snel de tijd gaat. 
Je hebt de laatste naalden van 2017 nog niet opgeruimd of de eerste kerstbomen van 2018 komen al weer binnen. 
Overdreven wellicht, maar zo voelt het wel.
Het is duidelijk dat de kerstbomen trend in de loop van die jaren flink is veranderd. 
Verkocht ik 32 jaar geleden de meeste kerstbomen in de twee weken voor Kerst, nu zijn dat de twee weken rond Sinterklaas (!) waarbij het opvalt de we dit jaar wel heel veel bomen verkopen bijna twee weken voor Sinterklaas. 
Verleden jaar waren we al snel uitverkocht, gisteren hadden we daarom al mensen die verleden jaar achter het kerstbomennet visten en daarom nu al een boom kwamen halen. Niet onverstandig, want nu is de keuze het grootst en of de bomen nu bij ons liggen of bij jou in de tuin….
Vroeger verkochten we ook de gezaagde fijnspar en de gezaagde Servische spar, maar die halen het zonder kluit niet vanaf Sinterklaas tot en met de Kerst.  
Om de levensduur van de bomen wat te verlengen, hebben de boomkwekers er een stuk wortel aan laten zitten, zodat de boom net wat meer water op kan nemen en de Kerst wel haalt. 
We merken echter duidelijk een afnemende belangstelling voor deze bomen.
De Grote trend is namelijk al jaren de gezaagde Nordmanspar, die goed naaldvast is. 
Ook aan de naaldvastheid van de Nordmanspar zit echter een maximum. Anderhalve week voor Sinterklaas naar binnen halen is wel erg vroeg. 
Geef je boom een standaard waar water in kan en geef hem dat water ook. 
Zet de boom ook niet in de buurt van de kachel en bedenk dat de moderne vloerverwarming het slechtst is voor een Kerstboom.
Informeer trouwens eens naar het Easy-fix systeem en neem de standaard waar water in kan en niet het houten of metalen kruis.