donderdag 14 juni 2018

Flierefluiten



Een flierefluiter is iemand die zijn tijd verdoet met het fluiten op een fluitje gemaakt van een vliertakje. Vroeger, voor het tijdperk van de draagbare telefoon konden vaders hun kinderen nog vermaken door van een tak van een vlier een fluit te maken. 
(Mijn vader maakte die 50 jaar geleden trouwens van een takje van een lijsterbes. 
Nu ik daaraan denk proef ik nog de bittere smaak van dat takje) .
De vlier is voor velen een struik die in de natuur thuishoort en niet in de tuin. 
Toegegeven, de gewone vlier is wat gewoontjes, maar stond pas overal te bloeien met witte bloemschermen, die op witte pannenkoeken lijken en waar je lekkere siroop van kunt maken. 
De bloemen kunnen gedoopt in een beslag ook gefrituurd worden tot een smakelijke lekkernij.
Ik ben zelf dol op jam, gemaakt van de rijpe vlierbessen, die trouwens een van de gezondste vruchten ter wereld (!) zijn. De vruchten moeten wel gekookt zijn, want rauw zijn ze minder.
Enfin, van die gewone vlier zijn een aantal selecties op de markt die de concurrentie met de mooiste sierheesters aankunnen
De mooiste vindt ik de ‘Black Lace’, die ik dan ook een plek in mijn eigen tuin heb gegeven. Dat is een fraaie selectie met fijn ingesneden purperrood blad en in bloei, zachtrose pannenkoeken. Ik verkoop de plant al jaren. Ik heb eens een klant gehad die helemaal lyrisch was van de plant. Toen ik zei dat het een vlier was, was de liefde gelijk over. Mevrouw wilde beslist geen vlier in haar tuin. Jammer en kortzichtig, want vind maar eens een sterkere en mooiere roodbladige plant.
Sinds enkele jaren verkopen we ook de ‘Black Tower’, ook een roodbladige selectie met normaal blad, maar met een opvallend smal opgaande groeiwijze. Ook deze selectie bloeit met rose bloemschermen.
Helemaal nieuw is de ‘Serenade’ die roserood uitloopt en via geel groen naar zachtgroen verkleurd, een waar kleurenspectakel. ‘Serenade’ bloeit met witte bloemschermen en geeft veel zwarte bessen waar de vogels dol op zijn.







maandag 4 juni 2018

Grote wens in vervulling



Donderdag 24 mei laatstleden is er een grote wens van mij in vervulling gegaan.
Omdat ik al jaren veel voor Intratuin in het algemeen doe, ik schreef bijvoorbeeld bijna alle weetjes die bij alle Intratuinen bij ons huismerk tuinplanten hangen, ben ik door de organisatie uitgenodigd om mee te gaan naar de Chelsea flower show.
Volgens velen is dat de grootste en de mooiste plantenshow ter wereld. Deze show wordt al velen jaren in Londen gehouden.
Om half vier ’s nachts vertrok ik en via Schiphol, trein en bus kwam ik om een uur of tien aan op de Chelsea flower show.
Daar mogen een week lang ongeveer 30.000 mensen per dag naar binnen en met een entreebedrag van rond de 60 pond, wemelde het er van ware tuinliefhebbers uit de hele wereld.
Er zijn daar een flink aantal showtuinen, heel veel tentjes waar je tuingerelateerde artikelen kunt kopen, voldoende eetgelegenheden, waar je onder andere de bekende fish and chips kunt eten en een enorme tent waar heel veel kwekers met hun mooiste en nieuwste planten staan.
Het was een lust voor het oog en ik heb volop genoten. Veel inspiratie op gedaan, maar ook geconcludeerd dat wij het hier bij Intratuin Numansdorp helemaal niet slecht doen. Ons assortiment is ruim en up-to-date.
De plant die als mooiste werd gekozen is een hortensia die luistert naar de naam Hydrangea ‘Runaway Bride'. Dit moet een geheime Japanse kruising zijn tussen een boerenhortensia en een ander soort hortensia. Ik heb de naam gelijk doorgegeven aan een bevriende kweker.
Om half twaalf ’s avonds stapte ik moe, maar intens tevreden weer door mijn eigen vertrouwde voordeur naar binnen.









Lonicera 'Little Honey'


Nog tamelijk onbekend, maar zeer de moeite waard, is de groenblijvende, bodembedekkende kamperfoelie. Deze Lonicera ‘ Little Honey' zal niet zo snel als kamperfoelie aangezien worden. 
De kleine donkergroene blaadjes, die in de winter rustiek rood kunnen verkleuren, doen niet vermoeden dat we met een kamperfoelie te doen hebben. 
Nu ze begint te bloeien met kleine zachtgeel met iets rood erin bloemetjes, is de familieovereenkomst plots weer duidelijk. 
Alhoewel de plant als bodembedekker in de markt gezet is, kan ze ook prima als klimplant voor niet al te ongeduldige tuinliefhebbers gebruikt worden.   
Snel groeien doet ze namelijk niet. Rijk bloeien wel. 
Hommels en bijen zijn er dol op.