zondag 23 april 2017

Winterviolen en zomerviolen



Er bestaan heel veel violensoorten. Sommige violen lijken helemaal niet op violen. Er zijn violen die zich als onkruid in je tuin verspreiden en er zijn violen die alleen met de grootst mogelijke zorg in leven te houden zijn.
Ik wil het vandaag hebben over de zomer en de winterviolen. 
Winterviolen zijn tweejarige planten. 
Op de kwekerij worden de plantjes in de vroege lente gezaaid en na een maand 5, 6 zijn de plantjes zo groot dat het eerste bloemetje verschijnt. 
Als ze eenmaal beginnen te bloeien, kunnen ze daar mee doorgaan tot het eind van de zomer het jaar daarop. Dus ook in de wintermaanden staan ze te bloeien. 
Dat wil zeggen, als het niet te koud is. 
Bij te lage temperaturen staan ze stil totdat het weer warm genoeg is om verder te gaan met kleurig zijn. 
Winterviolen beginnen vaak in de vroege lente volop te bloeien. De verkoop van winterviolen begint dus in de herfst en vindt zijn hoogtepunt in de vroege lente. 
Op een gegeven moment zijn alle kwekerijen helemaal leeg verkocht en worden de lege plekken op kwekerijen en dus ook op ons tuincentrum gevuld met het zogenaamde zomergoed. 
Al meer dan 30 jaar krijgen we in deze periode vraag naar winterviolen, maar ze zijn elk jaar rond deze periode helemaal op. 

Vanaf nu zijn er wel zomerviolen te koop. 
Dat zijn officieel meerjarige planten, maar veel mensen lukt het niet om ze de eerste winter door te krijgen. Ze houden van lekkere losse, doorlatende grond. 
Ze staan ook liever niet in de volle, brandende zon. 
Zomerviolen bloeien wel erg lang, maar zijn niet in alle vrolijke, bonte kleuren van de winterviolen verkrijgbaar. 
Op dit moment hebben we de aparte zwarte viool en de mooie ‘Rebecca’ die donkerblauw van kleur is. 
Ze bloeien tot de winterviolen in de herfst weer leverbaar zijn.
Viola 'Columbine'


Viola 'Molly Sanserson'

vrijdag 21 april 2017

Vlinders



Voordat je mijn stukje over vlinders en planten die vlinders aantrekken gaat lezen, wil ik wel een afspraak met je maken.

Probeer geen vlinders in je voortuin te lokken terwijl je de rupsen in je achtertuin aan het bestrijden bent.

Vlinders beginnen hun leven niet als vlinder, maar als rups. 
Nu zijn er heel veel vlinders, van groot naar klein. Jammer genoeg vinden de meeste mensen alleen de grotere dagvlinders met mooie kleuren mooi. 
Alle kleine of onopvallend gekleurde dag en nachtvlinders worden door velen met de nek aangekeken. 
De meeste nachtvlinders worden door velen motten genoemd en die "motten" velen niet.

Vlinders lijken er wel te zijn om ons te behagen. 
Voor de bestuiving van bloemen lijken ze weinig waarde hebben. 
Er zijn wel een aantal nachtbloeiers, zoals de kamperfoelie, die wat hun bestuiving betreft, van de nachtvlinder afhankelijk zijn.

Waar alle vlinders heel goed in zijn, is eitjes afzetten. Uit al die eitjes komt een groot leger rupsen die met smaak allerlei planten kaal kunnen vreten. 
Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog, zetten hun eitjes af op de brandnetel. 
Er zal niemand zijn die dat erg vindt. Zet er echter een vlinder zijn eitjes af op onze teerbeminde buxusbollen, dan verschijnt er bij velen een waas voor de ogen en wordt de oorlog verklaard aan die vraatzuchtige monstertjes. 
Ze worden fijngeknepen, platgetreden of met biologische of chemische wapens bestreden.

Tegelijkertijd wordt er in de achtertuin een vlinderstruik geplant.

Toegegeven, niet uit elke rups komt een vlinder. 
Zo komt er uit de rups die net je kruisbes ontbladerd heeft een bladwesp. 
Die lijkt trouwens meer op een vlieg dan op een wesp, maar dat terzijde.

Rupsen vormen een onmisbare schakel in de voedselketen. 
Ze worden namelijk zeer veel gegeten door vogels en hun jongen. 
Geen rupsen, geen koolmezen.

Er zijn heel veel planten waar vlinders op af komen. 
Het zijn allemaal bloemen die opgebouwd zijn uit vele kleine bloemetje. 
Eėn van de meest bekende vlinderlokkers is de Buddleja (vlinderstruik). Andere goede lokkers zijn de Agastache (dropplant), Echinacea (zonnehoed), Eupatorium (leverkruid), Verbena bonariensis (IJzerhard) en de hoge Sedum (hemelsleutel) . 
Wat ikzelf de leukste en de beste vlinder lokkende tuinplant vindt, is de Allium senescens. Dit sieruitje wordt  helaas vaak als bieslook aangezien, maar dat is het absoluut niet. 
Als dit sieruitje staat te bloeien, zullen alle vlinders uit de buurt hem bezoeken. 
Er komen trouwens ook veel hommels, bijen en nuttige zweefvliegen op af. Het zoemt en gonst rond de plant.

Vlinders vliegen graag in de zon dus plant al deze planten op een zonnige plaats. 
En het valt je vast op dat de beste vlinder lokkende planten in de zomer en nazomer bloeien. Logisch, want dan zijn er de meeste vlinders.
Echinacae
Allium
Agastache


zondag 16 april 2017

Mooie zuilboom

Er zijn niet veel zuilvormige bomen die geschikt zijn voor een tuin van normale afmetingen. Ja, je hebt zuileiken, zuilbeuken en zuilhaagbeuken. Voor de liefhebber hebben we ook nog de zuilkoelreuteria, de zuiltulpenboom en de zuilamberboom. Nadeel van al deze bomen is dat ze uit zichzelf nogal flink uit kunnen groeien. Ze zijn geen van allen bang voor de snoeischaar, maar het zou handiger zijn als de boom uit zichzelf wat kleiner blijft. Zo zijn er zuilvormige sierappels en hebben we ook mooie zuilvormige lijsterbessen. Laten we ook de oude, bekende zuilvormige Japanse sierkersen niet vergeten, die nu staat te bloeien met mooie zachtroze bloesem.
Waar ik het vandaag over wilde hebben is een dwergvorm van de zuilvormige haagbeuk. Ik heb deze plant al jaren in de tuin staan en het is werkelijk een plaatje. Het is geen schreeuwlelijk van een plant, maar een rustige gedistingeerde verschijning. In de winter is het een mooi silhouet met een mooi figuurtje. In de lente loopt ze heerlijk frisgroen uit. In de zomer staat ze gewoon mooi te wezen en in de herfst laat ze bevallige haar goudgeel verkleurde blaadjes vallen.
Je zult wel begrijpen dat ik een zwak heb voor deze mooie plant die luistert naar de naam Carpinus betulus ‘Monumentalis’ maar ook wel ‘Pyramidalis’ wordt genoemd. Ze is beslist niet te vergelijken met de gewone zuilhaagbeuk.
Ik heb jaren naar deze plant gezocht, eindelijk heb ik 10 mooie jonge planten kunnen vinden. Wees er snel bij, ik heb er al 2 verkocht.


dinsdag 11 april 2017

Bodembedekkers



Bodembedekkers zijn in.....
Niet zo vreemd, want waar bodembedekkers staan, groeit geen onkruid en kunnen katten uit de buurt minder makkelijk hun behoefte doen.
Nu is elke plant in principe een bodembedekker. Als je ze maar dicht genoeg op elkaar zet, kun je ook met lavendel en met hortensia’s de bodem bedekken.  Ik wil het vandaag alleen hebben over echte, groenblijvende planten die over de grond kruipen.
De meest bekende zal de Vinca minor zijn, de maagdenpalm. Een zeer sterke plant die het zowel in de zon als in de schaduw zal doen. De meest bekende bloeit blauw, maar er zijn ook purperrood en witbloeiende variëteiten.  Heel leuk vind ik de gevuldbloemige ‘Flore Plena’, waarbij de bloemetjes wel wat op blauwe roosjes lijken.
Een andere groenblijvende bodembedekker is de Pachysandra. 
Wij bevelen de tamelijk nieuwe selectie ‘Green Sheen’ van harte aan. 
Die blijft iets lager en heeft mooi donkergroen glimmend loof. 
Probeer er bij Pachysandra voor te zorgen dat de bovenste 10 cm van de grond goed los is. De plant verspreid zich door scheutjes vlak onder de grond. 
Hoe losser de grond, hoe sneller de plant zich uit kan breiden. 
Helemaal nieuw is de Pachysandra axillaris ‘Great Cover’. 
Die heeft wat groter blad en bloeit in de late lente met heerlijk geurende witte bloemtrossen.
Nog een andere sterke en groenblijvende bodembedekker is de Cotoneaster.
 De dwergmispel bloeit in de lente met witte bloempjes en geeft in de herfst vrolijke rode besjes. 
Eėn van de platste is Cotoneaster dammeri. De allerplatste heet ‘Queen of Carpets’.
Vrij onbekend is een groenblijvende, bodembedekkende kamperfoelie. 
Lonicera crassifolia ‘Little Honey’ is echt een schattige bodembedekker met kleine, glimmend groene blaadjes. 
In de zomer bloeit ze rijk met kleine geel met roze rood gekleurde bloempjes. 
Pachysandra 
Pachysandra 
Ze geuren niet, maar tijdens de bloei zoemt de plant van de hommels en de honingbijtjes.
Lonicera 
Natuurlijk zijn er nog meer groenblijvende bodembedekker.  
Kom een keer kijken voor een rondleiding.




vrijdag 7 april 2017

Blauwe regen



Een van de mooiste klimplanten is de blauwe regen. Wist je trouwens dat er ook een witte regen en een roze regen bestaan? De gouden regen heeft trouwens niets te maken met deze klimplanten.
De allermooiste blauwe regen vindt ik de Japanse selectie ‘Iko Yama’. Deze bloeit al op jonge leeftijd met vele blauwe bloemtrossen die heerlijk geuren. De bloemknoppen van deze fraaie selectie verschijnen in grote getale en zijn op zichzelf al de moeite waard.
De allermooiste witte regen is ook een Japanse selectie en luistert naar de naam ‘Shiro Kapitan’ . Ze bloeit zeer rijk met zuiver witte bloemtrossen. Veel mensen vinden dat een blauwe regen blauw hoort te zijn, maar bij het zien van deze plant in volle bloei, weet ik zeker dat ze zullen twijfelen.
De allermooiste rose regen is de eveneens Japanse selectie ‘Showa Beni’. De meeste rose regens zijn een beetje onbestemd van kleur, maar deze is echt roze. Mooi in combinatie met bijvoorbeeld en Clematis montana ‘Fragrant Spring’ of ‘Van Gogh’
Kom snel kijken en ruiken, want we hebben deze mooie regens nu in bloem en knop staan.