dinsdag 24 mei 2022

Het leven van een bladluis gaat niet over rozen






Je zult maar een bladluis zijn. Je bent je leven niet zeker. Om elke hoek schuilt gevaar. 

Wordt je niet leeggezogen door lieveheersbeestjes en hun jongen, dan zijn er nog sluipwespen, galmuggen, zweefvliegen, oorwormen, roofvliegen enzovoorts die je levend opvreten of uithollen. Er zijn ook nog een hoop vogeltjes die je in de bekken van hun hongerige jongen stoppen. Geen wonder dat ze zich razend snel moeten vermeerderen, anders waren ze binnen de kortste keren uitgeroeid. Gelukkig zijn ze een belangrijke vijand kwijt, de mens.

Vroeger grepen die mensen bij de eerste bladluis die ze in hun tuin ontwaarden naar de gifspuit om ze met chemische oorlogsvoering om zeep te helpen. Gelukkig zijn (de meeste) mensen er tegenwoordig achter gekomen dat de bladluis aan de basis van de voedselketen staat, net zoals het plankton in de oceaan.

Zonder bladluizen geen lieveheersbeestjes en hun vrienden. Zonder die insecten geen spinnen en vogels.

Ik spuit op ons tuincentrum nergens tegen. Er staan dus ook planten waar bladluizen in zitten. Daar worden wij regelmatig op geattendeerd.  Als we uitleggen hoe wij er over denken, wordt het gelukkig vaak geaccepteerd en worden de planten met gratis lieveheersbeestjes- voer met een gerust hart meegenomen.

Laatst sprak ik 2 wat oudere dames die mij aanspraken. Pssst, Peter, er zitten luizen in je rozen. Hoera, riep ik, voer voor alle vijanden van de bladluis en een teken dat wij goed bezig zijn. Ik liet hun de larven van de lieveheersbeestjes zien en de dode bladluizen die door sluipwespen leeggegeten waren en de rode larfjes van de galmug en de poppen van de zweefvlieg. Er ging een wereld voor ze open. Met een blij gevoel namen ze de roos, met bladluis en al mee.







maandag 28 februari 2022

Een nieuw tuinseizoen

Het nieuwe tuinseizoen 2022 staat weer voor de deur. De sneeuwklokjes verdrinken in de regen, krokussen weigeren door gebrek aan zo’n halsstarrig hun bloemen te openen voor de hongerige hommelkoninginnen en de Helleborussen hangen scheef door de afgelopen stormen. 

Maar er gloort hoop. De Cornus mas ‘Jelico’ , de grootvruchtige gele kornoelje staat te bloeien en van de witte Chaenomeles ‘Nivalis’ , een Japanse kwee, die ik tegen een muur aan het leiden ben, wordt ik erg vrolijk. De muur zit vol vrolijke bloemen. 

Waar ik ook blij van word zijn de tuinbonen die ik enkele weken voor gezaaid heb in mijn koude kasje. Die kwamen van de week al boven. Het kan niet missen, de lente komt eraan. En als de grond wat opgedroogd is kunnen we met zijn allen weer de tuin in om ons te verbazen over hoe veerkrachtig de natuur is. We kunnen weer planten en verplanten, zaaien en scheuren, snoeien en leiden, dromen en genieten. De tuin is ons eigen stukje natuur. Sommige tuinen zijn nog niet zover, die zijn nog steeds volgestraat, maar deze lente kunnen ook die vergroend worden. Op het tuincentrum zijn we ook hard bezig om er weer een groene oase van te maken.

Over 1 of 2 weken hopen we er helemaal klaar voor te zijn. Nu nog een beetje zonneschijn.
Wat staat er bij jou in de tuin allemaal al te bloeien?

Cornus mas 'Jelico'
Cornus mas 'Jelico'

Chaenomeles 'Nivalis' close-up